- Stranica se trenutno korigira - Page is under construction -

Ivica Grgić

Zlocinacka organizacija UDBA i KOS – 2. dio

KOS 2. dio

zlocinacka udba kos
 

Pocetkom 1990. godine jedan dio privatnika sa ovog podrucja skupljao je novcanu pomoc za akcije KOS-a ,za ocuvanje Jugoslavije. Nedugo poslije toga se pojavljuju u slavnim ulogama u stvaranju hrvatske drzave a sve na temelju laznih konstrukcija I sluzbi. Tako je kamenoklesar Josip Zupa iz Solina,zajedno sa izvjesnim Barisicem zvanim Kumpar ili Pumpar,nabavljao I djelom financirao oruzje za pobunjene Srbe,sto nije rasvjetljeno. Obojica su se tijekom 1991. godine pojavili kao osobe blizu drzavnog vrha I to kao velike hrvatine. Josip Zupa je ostavio svoju zenu sa 5-6 djece I doveo srpkinju iz Otisca. Ona je   kod njega zaposlila 10-15 Srba, otiscana, za rad u toj kamenoklesarskoj radnji od kojih su neki bili glavni nositelji SDS-a I oruzane pobune I sl.

Josip I Barisic se pojavljuju ponovo u kljucnim ulogama na ovim prostorima u odredjenim grupacijama bliskim obavjestajnoj zajedici RH kao I kriminalnom gospodarskom  miljeu.

Tako je opce bilo poznato kako je Vlado Matulovic kao nacelnik SIS-a centar Split,po zauzimanju vojnih objekata redovito prikupljao i unistavao tu dokumentaciju. Zasto I po cijem nalogu?

Njegov vozac,tada djelatnik SIS-a, priznao mi je kako su unistavali dokumentaciju u bivsoj Vojnoj bolnici,koja je bila jedan od posljednjih objekata u kojem je KOS organizirano djelovao zajedno sa skladistem I trgovinom opreme JNA u ulici Rudjera Boskovica u kojem je jedan od kosovaca,izvjesni Krklec ,koji je otisao zajedno sa JNA u Knin a zatim na nepoznati nacin se vratio u Split I ubacio u 4. gbr. ,a koji su objekti bili van vojarne JNA a gdje je nosilac  glavnih aktivnosti KOS-a navodno bio Ivan Ivanovic ,rodom iz Krstatica kod Imotskog, kojeg je navodno Vlado Matulovic prilikom ulaska u Vojnu bolnicu zarobio I zadrzao. U Vojnoj bolnici je bila pronadjena dokumentacija KOS-a do 1990 I nesto ’91. Poslije toga je Ivanovic presao u HV I to u Ministarstvo obrane kao nacelnik nekih od sluzbi,najvjerovatnije kao obavjestajac. Kasnije je smijenjen I postavljen za predavaca vojnog ucilista.

Medjutim, I u ovoj postojecoj dokumentaciji su pronadjeni vrlo korisne informacije o aktivnostima KOS-a I KOG-a. Nadjeni su I zapisi na traci pisace masine kako je djelatnik PU spominjan kao velikosrbin Milojko Krndija koji preko svoje supruge, koja je zaposlena u Vojnoj bolnici, odrzava kontakte sa KOS-om odnosno Ivanovicem,prenosi stanje unutar MUP-a a gdje je velika ugrozenost Srba I trazi zastitu od jugovojske I KOS-a. Sve je prezentirano I predoceno nacelniku uprave Ivi Stipicicu,ali je on to ignorirao te I dalje istome davao visoko odgovorne poslove kao sto je stab PU I dr.

Isto tako,u spomenutoj dokumentaciji, pronadjeni su podaci o raznim obradama od kojih bih kao interesantno naveo obrade “Ljubavnik 1” I “Ljubavnik 2”.

U njima su obradjivani podaci za hrvatskog  emigranta biznismena Matu Vekica.Ucestvovali su kao suradnici KOG-a I KOS-a njegovi necaci braca Opacak. Vjeku Opacka je u VIII PP doveo tadasnji zapovjednik Jure Radalj koji je I tijekom 1990. god. u listu JNA “Narodna armija” kao zapovjednik rezervnih starjesina JNA na podrucju Makarske izlazio u objavljenim clancima naslovljenim kao “Odlucno NE rusiteljima Jugoslavije”. Navodno su njegove aktivnosti bile velike. Vjeku Opacka je postavio kao sefa odsjeka za upravne poslove, koji tada postaje turbo Hrvat,desnicar,naravno lazni.

To prolazi,te kao takav daje garanciju za Radaljevo hrvatstvo,kao I za Zeljka Hrstica kojem je brat Jozo Hrstic djelatnik u PP  Omis. Za njega je poznato da je svoje jugolovenstvo potvrdjivao I dokazivao nad hrvatskim domoljubom- emigrantom koji je 1972. godine ubijen izmedju Lovreca I Sestanovca,a koji je inace bio poznat Hrsticu po tome sto su skupa isli u osnovnu skolu u Hercegovini. U Vegarino mrtvo tijelo Hrstic je ispalio jos jedan okvir iz automatske puske. Opacak je branio I Toncija Gojaka,Dragu Markica,a koji su svi skupa novopridosle hrvatske redarstvenike izrugivali zbog njihovog dolaska u policiju (sto hoce te jadne ustase?),velicajuci ex JNA. Na teren su iskljucivo slali te mlade redarstvenike I jos par bivsih policajaca,nacionalno svjesnih, a koji su za njih bili sacica ustasa I sl. Takodjer je Vjeko Opacak I nadalje bio u vezi sa pok. Zeljkom Bartulovicem iz KOS-a te Draganom Baracem.Prije pocetka Domovinskog rata radio je kao predstavnik MIO Standard Osijek.

Ti podaci su obradjivani I predani su nadleznima u upravi tj, Skorpotu a poslije I Anti Belaku,nacelniku sektora kriminalne policije. Oni su tvrdili da jos nije doslo vrijeme za obradu tog predmeta a sve iz razloga kako bi se to sve zataskalo u cemu su i uspjeli. Naprotiv,dogadjalo se da su isti vrlo brzo napredovali u policijskoj upravi.

Oni su svoje aktivnosti smisljeno usmjeravali,kako kroz politicke aktivnosti tako I kroz razna gospodarska drustva (lovacko drustvo I sl.) jer su se navodno okrenuli I rade za hrvatske sluzbe.

nastavak slijedi

vezani link KOS 1. dio

http://www.lijepanasadomovinahrvatska.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3890:lijepa-nasa-udba-i-kos&catid=18:ivica-grgi&Itemid=103

Još sličnih članaka

Odgovori

Back to top button

- Stranica se trenutno korigira - Page is under construction -