- Stranica se trenutno korigira - Page is under construction -

Diana Majhen

STANKOVIĆ I PILSEL – TKO TU KOGA…?


 

2010_04_02_nedjeljom_udba_diana_majhen.jpgKako je u najnovijem razvoju dogadjaja Aleksandar Stanković prijavljen Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva, ostaje pitanje hoće li ga premijerka Kosor tužiti ili ne. Sporna emisija „Nedjeljom u dva“ u kojoj je Drago Pilsel na zamolbu Stankovića odgovarao na njegova pitanja glumeći premijerku, meni se čini dnom dna.Svaka čast novinarima koji istražuju te nas o tome obavještavaju, kako ne bi živjeli u neznanju tako pogodnom našoj političkoj eliti. Svaka čast i onima koji nisu u strahu prokomentirati dogadjanja u našoj zemlji, slagala se ja s njihovim mišljenjem ili ne.
Ali ovo?
Mislim da bi Stankoviću bilo daleko bolje da se zadržao na emisijama tipa ispaljivanja čepova iz stražnjica, to možda nije lijepo za gledati, al ipak svatko slobodno sam odlučuje u svoje ime hoće li te čepove ispaliti ili ne.

Dok je ovdje jedna osoba preuzela identitet druge, te u njeno ime davala odgovore i izražavala njena mišljenja. Što se mene tiče, još nevidjena niskost, a nije da im naša zemlja ne obiluje.
A njegov izbor glavnog glumca za ulogu premijerke pao je ni manje ni više nego na Dragu Pilsela.
Prije nego je „odigrao“ tu  ulogu, bilo bi poželjno da je Pilsel raščistio sam sa sobom, tko je on uopće. Drago Pilsel, čovjek koji je brzinom munje prestao biti dio Predsjedničkog ureda nakon što nam je dokazao kako čovjek ne mora imati odredjeni nivo kulture da bi se bavio novinarstvom?

Ili je možda Vjeran Grković, novinar Feral Tribunea koji je za taj isti Feral intervjuirao izvršnog direktora HHO Petra Mrkalja, nevezano na to što je i sam, ali pod imenom Drago Pilsel, bio dugogodišnji član tog istog HHO. Zanimljiva neka družina, taj HHO. Nakon što su se medjusobno intervjurirali pod drugim imenom, pa sve to objavili u Feralu, ponovno pod drugim imenom, čovjek se pita znaju li oni uopće kada razgovaraju, s kim razgovaraju i kome daju izjave? Što inače nije ni malo bezazleno, obzirom da se isti bave pitanjima ljudskih prava i prebrojavanjem mrtvih..

A kad smo već kod prebrojavanja mrtvih i Drage Pilsela, taj čas izranja još jedno ime, Carlos Zvonimir, koji je navodno rušio grobove po Gračacu i neovlašteno popisivao mrtve, za što je kasnije okrivio HV. I koji je takodjer „svojim očima“ vidio kako HV ubija civile, dok je istovremeno, pod drugim imenom, takodjer nešto vidjao ali na sasvim drugom mjestu, čime je pobio sve zakone fizike i pokušao nas uvjeriti kako se jedna osoba može u isto vrijeme nalaziti na nekoliko različitih mjesta, samo ako ima dovoljno različitih imena i prezimena da to pokrije.

Dakle, tko je od svih ovih ličnosti glumio premijerku Kosor u emisiji druga Ace? Jeste da je Aco pozvao i najavio Dragu Pilsela, al to nipošto ne znači da u studiju nije bio Vjeran Grković, Zvonimir Carlos ili netko četvrti. Tko to može znati, nakon svega?
Moguće iz mene govore predrasude, ali oduvijek sam puna nepovjerenja prema višestrukim ličnostima. Postoje medicinski pojmovi koji točno opisuju uzroke ovakvih pojava i sam njen tijek, a nerijetko, kada se radi o osobama sa višestrukim identitetima isti znaju biti opasni po okolinu.
No, vratimo se Stankoviću.

Eklatantni primjer toga kako netko, tko se naziva novinarom, te još k tome vodi svoju emisiju ni manje ni više nego na Hrvatskoj televiziji, ni malo ne drži do profesionalnosti, ako već ne svoje, onda bar te iste Hrvatske televizije na kojoj zaradjuje za kruh.
U redu, ne može se puno očekivati od čovjeka koji je radio za UDBA-u i prema pisanju Slobodne Dalmacije, čak to isto i priznao, slijedećim riječima: „Priznajem, bio sam u Udbi, u tom trenutku puno mi je značilo, bio sam zaveden. Marčinko i Dujmović su me odgovarali, ali tada sam vjerovao u Jugoslaviju. Bilo je to jače od mene“.

U što Stanković danas vjeruje, nije poznato. Vjerojatno u nešto u što je najisplativije vjerovati.
Daleko od toga da javnost nema i te kako pravo znati na koji je način premijerka Kosor došla do stana. Da je Stankovića vodila ta misao, onda bi se potrudio malo detaljnije istražiti, te bi napravio jednu profesionalnu emisiju putem koje bi narod informirao o tom slučaju. Al je Stankovića očito puno više zanimala mogućnost popljuvati Kosoricu i narugati joj se u jednom od najgledanijih termina na HRT, nego ići za istinom. Pa je tako, obzirom da premijerku nije uspio dobiti u svoju emisiju, odlučio da ju netko treba odglumiti.

No, na njegovom bih se mjestu puno više zabrinula od mogućnosti da me tuži Drago Pilsel, nego Jadranka Kosor.Jer, nekome tko već ima tri (do sada poznata) različita identiteta sugerirati da preuzme i četvrti, u nekim bi se situacijama moglo pokazati i zakonski kažnjivim.

Diana Majhen

 

Još sličnih članaka

Odgovori

Back to top button

- Stranica se trenutno korigira - Page is under construction -