- Stranica se trenutno korigira - Page is under construction -

Diana Majhen

POSVUDA PATROLE SANADERA IVE LOLE

 

Bilo bi lijepo kada bi čovjek mogao naći bar par riječi pohvale za odbjeglog premijera, ne radi njega, nego radi nas samih. Ako Sanader nije vrijedio u ničemu, to što smo ga podnosili na mjestu premijera 6 godina ne baca baš lijepu sliku na nas. Pa je logično da čovjek pokuša pronaći neke pozitivne stvari vezane za njega, tek da bi opravdao svoju indolentnost radi koje nije izašao na ulice puno ranije i tražio njegovu smjenu.

 

No, koliko god se trudila, ne pada mi na pamet niti jedna jedina.Sve ono što je u Hrvatskoj moglo biti ako već ne lijepo, a ono bar mrvicu pozitivno, Sanader je pretvorio u ružno i negativno. Unazadio nas je i u  nacionalnom i ekonomskom pogledu, a da nam pri tome nije dao ama baš ništa.Što se našeg nacionalnog ponosa tiče: Dolaskom na vlast 2003.g. Sanader, kao lider HDZ-a, jednu od prvih odluka donosi odbacujući HSP kao koalicijske partnere i uzimajući umjesto njih Stanimirovićev SDSS u Vladu. I za taj potez dobija puno pohvala iz Europe, a hrvatskom narodu na žalost ne počinje zvoniti zvono za uzbunu, niti se pita kakav je to premijer i kakvu to stranku vodi, koja prvenstveno gleda zadovoljiti naputke izvana, a ne interese vlastite države i naroda.Nakon što mu je to prošlo, uz svesrdnu pomoć ogromnog broja njemu prijateljski naklonjenih medija, prolazilo je i sve drugo. Pa nas je Sanader tako polako, ali kontinuirano pokušao naučiti da je hrvatska samostalnost samo mrtvo slovo na papiru, a da se svi naputci dobijaju izvana, te ih mora provoditi.

Žalosno da shodno tome, narod nije zaključio da u tom slučaju imamo i premijera koji je takodjer mrtvo slovo na papiru, jer da nije, ne bi bio spreman ni slijediti tudje naputke.Sva daljnja Sanaderova nacionalna politika svodila se na podmetanja i manipulacije. Sanader je tako, srpskim povratnicima omogućio i ono što je EU rekla da se ne mora omogućiti, ali je istovremeno puštao da se u narodu raspiruje ljutnja prema tim istim Srbima, koje je on uveo u Vladu tek nekoliko godina nakon završetka rata. Čak je i ta briga za srpske prognanike bila lažna, jer u suprotnom, radio bi na način koji bi ih približio Hrvatima, a ne obrnuto.Čini se da je HDZ tu naviku zadržao i dan danas, što dokazuje podizanje četničkog spomenika u Srbu, koji je HDZ financirao, pa onda odlučio da se ne pojavi na četničkom derneku, u nadi da će sva krivnja i bijes naroda biti usmjeren prema onima koji se tamo pojave, zaboravljajući pri tome one koji su taj dernek omogućili.A može li mu i jedan domoljubni Hrvat oprostiti generala Antu Gotovinu, ono lociranje, uhićenje i transferiranje?I nitko nije pokazivao više žaljenja od Sanadera, koji je sve to  i omogućio, s tim što je ponovno bila kriva EU i Haaški sud, kao da smo svi lobotomirani idioti koji nisu u stanju izreći NE. i živjeti sa posljediama tog NE, s tim što bi živjeli sa posljedicama svojih, a ne tudjih odluka.

Od predizbornih skupova na Splitskoj Rivi, pod parolom „Svi smo mi Mirko Norac“ gdje skupljao poene pokazujući lažno domoljublje, Sanader se takoreći preko noći svrstao u neku drugu grupu, koja bi mogla nositi naziv „Svi smo mi Vojislav Stanimirović“, odbacujući Norca, Gotovinu i sve hrvatsko, svjesno i čini se dogovorno preuzimajući ulogu feudalnog namjesnika EU u Hrvatskoj.Sanader je rasturio hrvatsku desnicu, jer je baš on, koji je na vlast došao zahvaljujući desnim glasovima, od te stranke napravio ne ljevicu, što bi bila prijevara ali bar bi nešto bilo stvoreno, nego je stvorio roblje, koje se klanjajući njemu, u biti klanja stranim gospodarima, zapostavljajući potpuno svoj nacionalni identitet.

Što se pak tiče njegovih afera, koje malo po malo izlaze na vidjelo, mislim da nema potrebe pisati, o tome čitamo svaki dan ponešto u svim mogućim medijima.Sanaderovo je vrijeme bilo vrijeme bezakonja, korupcije, kradje i nepotizma. A još je vrlo upitno hoće li on za to odgovarati, ili u rukama drži tamo neke dokaze protiv onih koji bi ga trebali strpati na optuženičku klupu, pa će cijela stvar završiti na toliko već puta vidjeni hrvatski način, u stilu – pojeo vuk magare.Jer, ti isti ljudi koji ga se danas odriču, do jučer su ga štovali i odnosili se prema njemu kao prema božanstvu, uz pokorno kimanje glavama na svaku njegovu odluku, radeći s njim rame uz rame, ne nalazeći za shodno izvijestiti javnost o tome što to Sanader doista radi. Kukavičluk ne opravdava onoga tko učestvuje u kradji, bilo to aktivnim putem, ili tek pasivnim promatranjem. Za tako nešto postoji riječ – suučesnik.A koliko tih suučesnika ima, na kako su visokim položajima danas i namjeravaju li štiteći Sanadera štititi sami sebe, tek će se vidjeti.Kada se sve uzme u obzir, predstojeći nam izbori ostavljaju samo jednu jedinu alternativu:Ne dati glas onima koji su ga već imali, pa su ga zloupotrijebili do krajnjih granica, uključujući i HDZ i SDP.Hrvatskoj nije potrebna još jedna repriza nemorala, odricanja nacionalnog identiteta i pljačke cijele zemlje. Niti bi tu još jednu reprizu mogli izdržati.Ono što smo uz Sanadera, ali i HDZ i SDP dok su bili na vlasti naučili, svodi se na slijedeće:Ili njih ponovno na vlast, pa u red pred kontejnere za smeće, dok će nam EU odredjivati pod kojim se uvjetima možemo tući oko njih.Ili netko treći.

Diana Majhen

Još sličnih članaka

Odgovori

Back to top button

- Stranica se trenutno korigira - Page is under construction -