- Stranica se trenutno korigira - Page is under construction -

Diana Majhen

KAKAV PREDSJEDNIK, TAKAV I SAVJETNIK

 

2010_03_28_ivo_josipovic.jpgNajava Predsjednika Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damira Jašarevića  kako će prijaviti sebe i Freda Matića, savjetnika za braniteljska pitanja Ive Josipovića, kao lažne branitelje i invalide, otvorila je cijeli niz pitanja vezano za objavu registra branitelja, kao i za sam Josipovićev izbor.Naravno, predsjednik ima puno pravo odabrati savjetnika prema svom mišljenju, al je doista neobično da na takvo mjesto nije postavio nekoga tko je prošao hrpu bojišnica,  pa je samim tim malo bolje upućen u ono što se dogadjalo, kao i u cijelu braniteljsku problematiku općenito.

Daleko od toga da je Matić kriv što su ga zarobili nakon cca mjesec dana braniteljskog „staža“ i odveli u logor. A što se tiče dragovoljnosti? Ne čini li Vam se i upitna i tzv. moralna  dragovoljnost ako se nalazite u napadnutom gradu u kome je proglašena opća mobilizacija što znači svih vojnih obveznika sposobnih za obranu grada, a sudeći po izjavi predsjednik veterana Pete gardijske brigade Vinka Mažara, kod Freda je bila „prisilna dragovoljnost“. Mažar je naime izjavio kako Matić nije nikakav dragovoljac, obzirom da ga je na položaj obrane Vukovara dovela vojna policija. Meni to ne zvuči ni malo kao dragovoljan pristup obrani Hrvatske, a vama?
Naročito kada ga se uporedi sa tim istim Damirom Jašarevićem, koji je iz Zagreba otišao dragovoljno braniti Vukovar, bez da ga je itko morao dovoditi pod paskom VP.
Nadalje, Mažar navodi i kako je sam čin brigadira koji je Matić dobio upitan, obzirom da u ratu nije obnašao ni jednu zapovjednu dužnost.Pa tako, možda ne bi bilo za zgorega, da predsjednikov savjetnik za pitanja branitelja prvo javno na uvid da svoj ratni put, uključujući i način na koji je pristupio obrani Hrvatske, te nam pojasni i na temelju čega je dobio čin brigadira, i sam sebe predlagao za čin generala (navodno je zakasnio tri dana u predaji tadašnjem predsjedniku Mesiću) od čega je isto ispao problem jer zašto bi se poštivao rok, pa je ostavljeno na razmišljanje da je bilo u roku sigurno bi to Mesić izvršio.
Možda da nam usput i imenuje onih 20% lažnih braniteljima za koje izjavljuje kako zna da postoje, te nas upozna sa brojem onih lažnjaka koje je prijavio. Ako zna da postoje, onda valjda zna i tko su. A ako zna tko su, valjda ih je i prijavio. U suprotnom, ispalo bi da je dio aparata koji podržava lažne branitelje, zar ne?
Takodjer, dobro bi bilo da nam Matić objasni kako može istovremeno biti 80% HRVI, za koje je inače predvidjena  potrebna njega i pomoć druge osobe za što je uredno dobivao naknadu prema nekim od onih Zakona koji su stvarali lažnjake, a radio je (dali opet volonterski u MOBMS za vrijeme Pančićeve administracije). Možda je tada bio period stvaranja tih 20% lažnih (što? Invalida, branitelja, možda poginulih ili zatočenih ali zasigurno nestalih).

Što se samog načina traženja objave registra branitelja tiče, Matić je izgledao smetnuo s uma najbitniju stvar. Josipović jeste njega odabrao za svog savjetnika, ali ga branitelji nikada nisu izabrali da govori u njihovo ime, niti ima legitimitet da nešto traži, zahtjeva i predlaže u ime čitave braniteljske populacije, uključujući i odabir ljudi koji bi po njemu trebali biti predloženi za hrvatske heroje. Gdje su kriteriji gospodine Matiću? I mi bi nekoga predložili ali ne znamo po kojim kriterijima vi stvarate popis?
To su stvari za koje bi Matić morao imati pismenu suglasnost u najmanju ruku ogromne većine braniteljskih udruga, te braniteljske populacije općenito, nevezano uz udruge. Sve dok to nema, sve ono što radi i predlaže radi isključivo i samo u svoje ime, braniteljska populacija sa tim nema ništa.
Isto tako ukazujemo i na jednu činjenicu ili bolje rečeno novost? Voljeli bi da se razjasni  s kime mi to zapravo polemiziramo; sa braniteljem Fredom  Matićem, volonterskim savjetnikom pri Uredu Predsjednika, Uredom Predsjednika pa je Fred glasnogovornik, ili sa stavovima Predsjednika samog….jer ovo je morate priznati potpuno nova situacija na koju nismo navikli…..
Da zaključimo:  sve dok se objava registra branitelja pokušava postići na ovakav bezobrazan način, kao da su branitelji jedini i isključivi krivci što nam je zemlja opljačkana a mito i korupcija cvatu na svakom koraku, sumnjam da će se po tom pitanju postići bilo kakva suglasnost.
Nemaju li, onda, branitelji isto tako pravo zahtjevati mnoge druge registre takodjer za javnu objavu: Registar onih koji su se mogli boriti a nisu, registar onih koji primaju partizanske mirovine, registar dezertera, registar svih udruga i društava koje primaju bilo kakve subvencija od države, registar aboliranih četnika, registar onih koji su hrvatske tvornice i poduzeća prodavali i kupovali po 1 kunu etc.etc…Ako se ne udovolji željama branitelja onda možemo slobodno govoriti o diskriminaciji jedne skupine, ili će se možda „ glas javnosti“ zanemariti npr. za popise iz drugih registara.
Po čemu su sve navedene skupine zavrijedile da se njihova imena drže u tajnosti, a imena onih koji su se borili za ovu zemlju javno povlače naokolo? Možda zato da se Savi Štrbcu i osudjenim četničkim zločincima koji danas uredno svjedoče protiv hrvatskih branitelja da malo više materijala za još više tužbi?
Dok će istovremeno oni koji nisu iskoristili privilegiju da brane zemlju nego su se za to vrijeme bogatili i grabili položaje ostati anonimni.

Otvorenost i transparentnost? Može, ali za sve. Ne samo za hrvatske branitelje koji u današnjoj Hrvatskoj ionako predstavljaju divljač za koju ne postoji vrijeme lovostaja, nego i za sve koji nisu htjeli stati u obrani te iste Hrvatske.
Pa da nakon toga vidimo, tko će se ponositi, a tko bježati u inozemstvo ili završiti u zatvoru. Nakon što javnosti, a posebno braniteljskoj populaciji, Matić odgovori na ta pitanja, možda bi se onda mogao pozabaviti bilo kojim drugim braniteljskim pitanjima. Prije nego što čovjek pokuša očistiti susjedovo dvorište, njegovo bi trebalo biti besprijekorno čisto.

Ako Fred Matić zaista želi nešto učiniti za braniteljsku populaciju neka postavi pitanje ne ostvarenja prava na koje branitelji po zakonu imaju pravo a država ih koči, kad već sada predstavlja tu instituciju pa neka vidi što je sa usklađivanjem invalidnina koje čekamo od 2005. godine, što je sa nepoštivanjem tzv. zelenih ugovora za one gardiste sa prve crte bojišnice kojima je država obećala sve i svašta a nikada ih nije poštovala? Što je sa stambenom izgradnjom da nam branitelji ne spavaju na ulici itd., kao i što je s medaljom za Vukovar (ili je možda on ima?). Možda da se krene od toga da se prvo poštuje ono što u zakonu piše a onda da se krene u objave i nove dodjele.

SLATKICA i Diana Majhen

Još sličnih članaka

Odgovori

Back to top button

- Stranica se trenutno korigira - Page is under construction -