- Stranica se trenutno korigira - Page is under construction -

Diana Majhen

BAJIĆ, ČOVJEK SA ODRIJEŠENIM RUKAMA

Sudeći prema izjavi glavnog državnog odvjetnika, Mladena Bajića, nitko mu nikada nije vezao ruke. Pročitavši to, prvo što mi je palo na pamet je to, da Bajić priča o vremenima u komunističkoj ex Jugoslaviji. I to sam mu doista povjerovala.

 Medjutim, daljnjim čitanjem, shvaćam ja polako da Bajić u stvari govori o svoja dva provedena i trećem započetom mandatu u funkciji glavnog državnog odvjetnika, ali je zemlja dogadjanja ne ex Jugoslavija, nego Hrvatska. Nadajući se kako Bajić nije pobrkao zemlje, razmišljam da li bi se na ovo trebalo smijati, ili plakati.

Kada bi Bajić govorio istinu, onda bi njegov treći po redu reizbor za glavnog državnog odvjetnika prikazao Hrvatsku kao zemlju sa najglupljim stanovništvom na svijetu.

Zamislite čovjeka, iza kojeg stoji toliko moći, a pri tome ga nitko ne sputava u izvršavanju zadataka, nitko mu, kako on sam kaže „ne veže ruke“ nego sve radi prema svojim vlastitim procjenama i odlukama.

Glavni državni odvjetnik, kojeg već godinama zdušno podupiru i vladajuća i opozicijska stranka, s kojim su bili super zadovoljni i Mesić i Sanader, čije je imenovanje u Saboru tek puka formalnost, a pri tome nikome ništa nije dužan i ima odriješene ruke za sve.

Pitanje koje se nameće je samo jedno i jedino: Postoji li onda neki drugi krivac, osim Bajića, što nam je pravosudje u stanju u kojem jeste, a koje bi se, najblaže rečeno, moglo nazvati Divljim zapadom?

Koga drugog okriviti, osim Bajića, za sve kradje koje su se dogadjale i još uvijek se dogadjaju u našoj zemlji, a za koje nikada nitko nije odgovarao? Ovih par akcija provedenih u posljednje vrijeme bilo bi hvale vrijedno, kada ne bi predstavljale tek kap vode u oceanu korumpiranosti, kradja i svih mogućih malverzacija kojima se već godinama otudjuje novac poreznih obveznika.

Možemo li, takodjer, postaviti pitanje nekom drugom, a ne Bajiću, zašto DORH već godinama po pitanju partizanskih zločina jednostavno prepisuje stare izvještaje, uz neznatne kozmetičke ispravke, ne radeći u biti ništa po tom pitanju? i što je sa svim onim prijavama koje već godinama i godinama griju dno nečijih ladica u DORH-u? Uzevši za klasičan primjer slučaj Stjepana Hršaka, protiv kojeg je uredno podnešena prijava za poratna ubojstva, izmedju ostalih, jedna i 2005.g., da bi Hršak tri godine iza toga, 2008. izjavio kako već 16 godina po tom pitanju nitko iz policije i DORH-a nije s njim razgovarao. Pa gdje su onda te prijave završile?

Čovjek kojemu nitko nikada nije vezao ruke trebao bi znati odgovor na ta pitanja. I trebao bi odgovarati zato što nije poduzeo ništa po njima.

Tog bi se istog čovjeka trebalo upitati i da li je točan podatak kako je za vrijeme njegovog mandata obustavljena istraga protiv više od 300 osumnjičenih srpskih ratnih zločinaca, ne računajući one osumnjičene za ratne zločine u Vukovaru. A sve to u vrijeme dok se svaki čas podižu optužnice protiv hrvatskih branitelja, dok se ide tako daleko da se pojedina djela čak prekvalificiraju kako bi se optuženicima koji su oslobodjeni ili amnestirani moglo ponovno suditi. Naravno, pod uvjetom da su Hrvati.

Rado bih pitala gospodina Bajića i to, kako je moguće da u sudskom procesu protiv generala Glavaša krunski svjedok bude masovni ubojica, koji je, prema svojim vlastitim riječima, posmicao desetke i desetke ljudi. Svjedočenje takvog čovjeka vjerojatno je moguće jedino u  Hrvatskoj, za vrijeme mandata gospodina Bajića. Kao što je vjerojatno isto, jedino u Hrvatskoj moguće da je takav čovjek uredno radio u hrvatskoj policiji cijelo to vrijeme, a gradjani neka si misle da je policijac s kojim razgovaraju samo službenik koji radi svoj posao, ili masovni ubojica u policijskoj odori.

Upitala bih ga i to, kako to da je bio toliko sposoban predvodeći lov na generala Gotovinu širom svijeta, a toliko nesposoban kada je u pitanju kriminal usred njegove zemlje.

Puno je tu pitanja, na koja se hrpa odgovora nameće sama.

A kako se meni čini, postoje samo dvije mogućnosti: Ili Bajić laže, što znači da je i te kako voljan da mu se ruke i dalje vežu, kako već tko nadje za shodno. Ili Bajić govori istinu, što opet znači da je ili totalno nesposoban, ili i sam korumpiran, kada je, u svom trećem mandatu, doveo hrvatsko pravosudje do točke u kojoj se danas nalazi.

Diana Majhen

Još sličnih članaka

Odgovori

Back to top button

- Stranica se trenutno korigira - Page is under construction -