- Stranica se trenutno korigira - Page is under construction -

Diana Majhen

2009.09.04. – Moralna vertikala pobjeglica

2009_09_04_diana_majhen_moralna_vertikala_pobjeglica.jpgJedan od najpoznatijih pobjeglica iz ratom okupiranog Sarajeva, Miljenko Jerković , izgleda je u Hrvatskoj postao nadležan za pitanja onih koji nisu, poput njega, bježali, nego su se borili. Svako malo se Jergović obruši na hrvatske branitelje, a ovaj put je našao za shodno dohvatiti se Ivana Pandže, predsjednika zagrebačke HVIDRA-e.

Pita se tako Jergović u svom članku gdje se i koliko dugo Pandža borio.  A ja se pitam, od kuda nekome tko se nije borio nigdje i nikada, tko je pobjegao od svake mogućnosti da se negdje bori, moralno pravo da na takav način proziva one koji se jesu borili?
Jedan od najpoznatijih pobjeglica iz ratom okupiranog Sarajeva, Miljenko Jerković , izgleda je u Hrvatskoj postao nadležan za pitanja onih koji nisu, poput njega, bježali, nego su se borili. Svako malo se Jergović obruši na hrvatske branitelje, a ovaj put je našao za shodno dohvatiti se Ivana Pandže, predsjednika zagrebačke HVIDRA-e.
Pita se tako Jergović u svom članku gdje se i koliko dugo Pandža borio.  A ja se pitam, od kuda nekome tko se nije borio nigdje i nikada, tko je pobjegao od svake mogućnosti da se negdje bori, moralno pravo da na takav način proziva one koji se jesu borili?
Što to Jergović konkretno zamjera Ivanu Pandži?
To što je rekao da je NDH bila  uredjena i ustrojena država? Pa naravno da je bila. To što se o tome nije smjelo govoriti pola stoljeća, ne znači da to nije istina, kao što ne znači da se ta država nije temeljila na rasnim zakonima i ostalim „dobrim“ stvarima, no Pandža tako nešto nikada nije ni osporavao. Uostalom, imamo mi takvih zakona i u odluci tog čuvenog Antifašističkog vijeća narodnog oslobodjenja Jugoslavije, donešenu 21.11.1944.g.  kojom se svi Nijemci proglašavaju kolektivnim neprijateljima naroda, te donosi rješenje o podržavljenju imovine svih Nijemaca i njihovo protjerivanje u Njemačku. Naročito je zanimljiva odluka kojom se navodi da će se isti, dok ne bude moguć njihov transport u Njemačku, nalaziti u logoru na prisilnom radu. Zvuči poznato?
Nije zgoreg za napomenuti da su takvi logori postojali čak i za djecu, a kao razlog njihovog odvodjenja u logore navedeno je kako je utvrdjeno da se radi o pripadnicima njemačke nacionalnosti.
Samo u tim logorima smrt je našlo cca 60 000 ljudi.
Smatraju li dežurni dušebrižnici tipa Jergovića da se o ovom ne treba govoriti, ili da se ne treba ustrajati u tome da se ovakve odluke prihvate kao zločinačke, ili pak misle da se onima koji su takve odluke donosili i provodili treba dodijeliti još po koja medalja ili povisiti mirovina?
Svaki put kada o tome progovori, Ivan Pandža izgleda čini smrtni grijeh, te postaje metom koju se nemilice razvlači po medijima, ustaša, fašist i ne znam što već ne.
Moguće Jergović Pandži zamjera i  to što ga čudi životni vijek onih koji još uvijek primaju partizanske penzije? Pa činjenica je da su daleko iznad prosječnog vijeka ostalih ljudi, kao što je neosporna činjenica da do dana današnjega nikada  isti nisu napravili čistku u svojim redovima, nikada niti jedan jedini partizan nije osudjen za zločine koje su počinjeni.  Obzirom da znamo kako su partizani i te kako radili zločine, te se svako malo iskopavaju neke nove jame sa ostacima njihovih žrtava, čovjek se ima potpuno pravo zapitati, izdvaja li možda za mirovine nekih koji su mu ubili djeda, brata ili majku.
Ono što branitelji iz Domovinskog rata slušaju godinama, trebalo bi se primjenjivati i na partizane. Ukoliko hoće da njihova borba ostane čista, neka izdvoje zločince iz svojih redova, neka se od njih ograde i neka im se sudi. Sve dok se to ne uradi, ostaje otvoreno gornje pitanje, koliko izdvajamo za mirovine pravih antifašista, a koliko za mirovine partizanskih, nikada osudjenih, koljača.
Čudi se Jergović što Pandža nikako da shvati kako se to današnja Hrvatska temelji na Zavnoh-u i antifašističkoj borbi. Pa iako je posve razumljivo iz kojih je razloga to ugradjeno u naš Ustav, doista je pomalo teško objasniti svima onima koji su se u Domovinskom ratu borili protiv onih sa crvenim petokrakama kako se ta Hrvatska danas ponovno temelji baš na tim istim petokrakama. Pa nisu valjda svi bili žrtve masovne halucinacije, u kojoj su im se prividjale crvene petokrake kako razaraju gradove i sela, pale i siluju i siju smrt na svakom koraku.
Zašto su hrvatski branitelji stalna meta napada Miljenka Jergovića?
Moguće je Jergović prilikom svoje bježanije zaradio neki žulj ili poneku ogrebotinu, pa se ni dan danas nije uspio oporaviti od šoka i krivi za to sve one koji nisu mirno legli da ih se kolje, nego su branili svoju zemlju. Mislim da za sada još dobro prolazimo što ne plaćamo njegovu mirovinu temeljenu npr na PTSP-u koji je zaradio na neki sličan način, ili pak od same pomisli da bi ga netko mogao regrutirati i poslati u rat.
Za sada, imamo samo „moralnu vertikalu“ zaduženu za braniteljska pitanja u liku i djelu Miljenka Jergovića, čovjeka koji nipošto nije htio iskoristiti privilegiju da sudjeluje u obrani svoje zemlje, ali zato danas napada one koji su tu privilegiju iskoristili.
Moguće zato, što su sve ono što Jergović nije i nikada neće biti.
Hrabri ljudi koji su obranu zemlje stavili ispred osobnih interesa, koji su bili spremni dati život za svoja uvjerenja i slobodu svoje zemlje.
Diana Majhen

Još sličnih članaka

Odgovori

Back to top button

- Stranica se trenutno korigira - Page is under construction -