- Stranica se trenutno korigira - Page is under construction -

Razno

2009.01.21. – Reagiranja – U povodu izjave «Bez antifašizma ne bi bilo današnje Hrvatske»

Damir Borovcak to hrvatskim prijateljima

 

Predsjedniku RH gosp. Stjepanu Mesiću u povodu izjave «Bez antifašizma ne bi bilo današnje Hrvatske»

Točno je:
Da bez antifašizma ne bi bilo Jugoslavije.
Bez obrane hrvatskog naroda 1991.g. ne bi bilo današnje Hrvatske.
Bez pobjede hrvatske vojske i naroda vi danas ne bi bili predsjednik RH.

Točno je:
Da bez antifašizma ne bi bilo Jugoslavije.
Bez obrane hrvatskog naroda 1991.g. ne bi bilo današnje Hrvatske.
Bez pobjede hrvatske vojske i naroda vi danas ne bi bili predsjednik RH.

Poštovani Predsjedniče RH,

Okupljene smo na obilježavanju osamnaeste godišnjice prve mirovne inicijative majki Hrvatske kada smo uputile Apel Generalštabu JNA da se nastali politički problemi u Jugoslaviji riješe mirnim putem i poštede životi naših sinova.
Apel za mirno rješenje problema sa 64000 potpisa građana Zagreba predali smo 18. siječnja 1991g. Vama gospodine Predsjedniče da ga uručite gosp. Veljku Kadijeviću. Bili ste član predsjedništva tadašnje Jugoslavije i najviše pozicionirana osoba iz Hrvatske u tom tijelu.
Tada ste nam izjavili « 64 000 potpisa majki, očeva, rodbine, prijatelja dovoljna je poruka svima u Jugoslaviji da se svi naši problemi mogu rješavati demokratski i za pregovaračkim stolom».
Suprotno našim očekivanjima uslijedila je agresija Srbije i JNA na prostor Hrvatske. Dogodio se Vukovar, Čelije, Škabrnja, Dubrovnik, Šibenik, Pakrac…, četvrtina hrvatskog prostora je okupirana a s tih prostora protjerani Hrvati .
Za oslobađanje i obranu Hrvatske pali su mnogi mladi životi. Stradali su branitelji, civili, žene, preko četiristo djece je ubijeno.
Još danas se traži preko tisuću nestalih osoba.
Ovu snagu i patnju dao je hrvatski narod za stvaranje današnje Hrvatske.
Vi znate koliko su doprinijele hrvatske političke strukture, bili ste na mjestima odlučivanja.
Hrvati na ovim prostorima žive stoljećima. Imali su gledajući kroz povijest niz uspjeha i padova, dobrih i loših iskustava, uostalom kao i svaki drugi mali narod. U svemu smo određeni odnosom velikih i u povijesti i danas.
Unatoč neprilikama činjenica je da su naši predci sačuvali prostor za nas.

U našem narodu i našim obiteljima ima pripadnika različitih političkih opcija, u novijoj povijesti «crnih» i «crvenih». Fašisti i antifašisti su dio ovog naroda i dio tadašnjih prilika. To je bilo njihovo vrijeme. Od njih nasljeđujemo iskustvo ne kazne i zasluge. Njihovo vrijeme pripada znanstvenicima i povjesničarima.
Mi imamo svoje vrijeme izazove i stradanja. Naše zasluge su obrana i slobodna Hrvatska. Velik je to uspjeh. Kao mali narod mnogima trebamo biti primjer i poticaj. Uspjeh obrane zemlje stvorio je uvjete imati Domovinu, Slobodu, Predsjednika, Sabor, Vladu.
Od Predsjednika RH očekujemo ponos na te dane i taj uspjeh, ponos na branitelje i narod. Od političkog vodstva ukupno brigu za zemlju i narod, demokratski i gospodarski razvoj. Suradnju s drugim zemljama i narodima kao suverena zemlja i suveren narod.
Svi zajedno moramo poštivati žrtve, invalide, branitelje današnje Hrvatske. Oni su dali najviše, njima zahvaljujemo slobodu.

Gospodine Predsjedniče mi smo ponosni na naše vrijeme. Na ratnu prijetnju Generalštab JNA molili smo za mudrost, upozorile smo na ratnu prijetnju političke moćnike međunarodne zajednice, sve koji su rat mogli spriječiti.
Hrvatska je stvorena i danas živi zahvaljujući uspjehu obrane branitelja i zajedništvu hrvatskog naroda od 1991-1995.g.
Vi ste danas predsjednik tako stvorene Hrvatske.

Zagreb 19. siječanj 2009.

Udruge žena:

Žene u Domovinskom ratu Marija Slišković
Bedem ljubavi 1991 Ljubica Pavić
Hrvatska žena-Sesvete Mira Halapa

 


{loadposition user18}

Još sličnih članaka

Odgovori

Back to top button

- Stranica se trenutno korigira - Page is under construction -