- Stranica se trenutno korigira - Page is under construction -

Diana Majhen

2009.07.29. – Bitno je tko uzima

2009_07_29_bitno_je_tko_oduzima_diana_majhen.jpgNastojeći što bolje iskoristiti posljednje dane svoje vladavine, precednik Mesić našao je vremena izmedju ljubakanja po Srbiji i zloporabe medija u svrhu promoviranja svog nasljednika da ne ostane dužan ni hrvatskim braniteljima. Tako je, izmedju ostalih kojima je to učinio, generalu Mirku Norcu oduzeo ni manje ni više nego sedam odličja, sveukupno ih oduzevši ovim potezom ravno dvadeset, ne računajući ona koja je oduzeo prije…

Kada čovjek spomene Mesića, prve asocijacije koje se javljaju je odlazak i svjedočenje u Haagu, laganje narodu kako on to nije učinio, priznanje svega toga tek nakon što je isto iscurilo u javnost. Padne čovjeku na pamet i to kako se Mesić zalaže za antifašizam, dok je onda, kada je procijenio da je to potrebno, držao govore o tome kako je Hrvatska dva puta pobijedila, jednom 10.travnja, pjevajući usput Juru i Bobana. Danas, na svom tzv „antifašističkim“ skupovima Mesić pjeva partizanske borbene. Iste one borbene, koje smo imali prilike čuti dok je ta njegova JNA, kojoj je u to vrijeme i bio vrhovni zapovjednik, razarala naša sela i gradove.  No, to ni malo ne smeta Mesiću da uživa u njima, pa se čovjek mora zapitati da li je u njima uživao i devedesetih?
Mesićeva teza kako su današnju, neovisnu Hrvatsku stvorili antifašisti otvara jedno zanimljivo pitanje. Ukoliko je to istina, tko je onda pucao po nama? Na antifašiste pucaju fašisti. Znači li to da je njegova ljubljena JNA u stvari bila fašistička formacija? Jer, ne vidim drugog objašnjenja ukoliko je pucala po antifašistima koji su branili Hrvatsku, prema Mesićevoj tvrdnji.
Pa se, slijedom toga, otvara još koje pitanje. Kada je ta JNA postala fašistička, da li je to bila od samog početka, ili je bila malo antifašistička pa malo fašistička, ili se ni tamo nije znalo tko pije ni tko plaća, kao što njen posljednji vrhovni zapovjednik nije znao koju bi pjesmicu javno zapjevao?
Ne znam koliko će odlikovanja Mesić još oduzeti do kraja svog mandata, niti koliko će još osudjenih četničkih zločinaca pomilovati. Ali sam sigurna kako njegov nasljednik treba biti što manje nalik njemu, ukoliko želimo da naša zemlja zadrži vrijednosti radi kojih se borilo i umiralo.
No, tko će onda brinuti o zdravlju i dobrobiti predsjednika Srbije, tko će voditi računa o  njegovoj sigurnosti i upozoravati ga radi nekih eventualnih opasnosti koje mu prijete? Baš čitam, izjavljuje Mesić kako nije predao Tadiću nikakve dokumente. I nekako mi se na tu rečenicu javlja deja vu, nismo li isto to slušali kada su u pitanju bili dokumenti predani Haagu? Ako ništa drugo, Mesić je doista ostao vjeran sebi, svome liku i djelu.
A u konačnici, što bilo kojem hrvatskom branitelju znači to što mu je Mesić oduzeo odlikovanje?
Pa on mu ih nije ni dao, jer da je Mesić dijelio odlikovanja, nekako mi se čini da bi ih dijelio suprotnoj strani i to neka tipa „Ordena Republike Srpske na lenti“ ili nešto slično. I palo mi na pamet, trebalo bi to oduzeto ordenje čuvati negdje na sigurnom , da ih Mesić slučajno ne podijeli svojim prijateljima u Srbiji ili pak nekom od onih koje je pomilovao, a koji su puške držali okrenute prema nama.
Vjerujem da general Norac, kao i ostali, potpuno mirno spavaju i da ih ovakav jadan čin, kojim se pokušava umanjiti nečija vrijednost doprinosa Domovinskom ratu nije uznemirio niti jednog jedinog branitelja kojeg je Mesić „počastio“ oduzimanjem ordenja.
Ono što bi doista svakog branitelja trebalo zabrinuti, bila bi neka imaginarna situacija u kojoj bi mu Mesić uručio ordenje, umjesto da ga oduzima. Jer, dobiti orden od Mesića, meni osobno se čini kao izrazito poniženje onoga kome se isti uručuje.
U konačnici, general Mirko Norac ostat će zapamćen kao hrvatski branitelj i heroj.
Precednik Mesić ostat će zapamćen kao čovjek koji je izdao svoj narod i svoju državu.
Tko bi od njih dvojice trebao nemirno spavati, mislim da je savršeno jasno.
Diana Majhen

Još sličnih članaka

Odgovori

Back to top button

- Stranica se trenutno korigira - Page is under construction -