REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

Sramota: Francuski dragovoljac Jean - Michel Nicollier ubijen na Ovčari, a nema status hrvatskoga branitelja

 

 

 

2011_10_12_jean_michel_nicollierUdruga dr. Ante Starčević -Tovarnik i književnica Nevenka Nekić pokrenuli su projekt pisanja i izdavanja romana o francuskom dragovoljcu Jeanu - Michaelu Nicollieru, o njegovom  životu i mučeničkoj smrti na Ovčari. Prikupljajući podatke za knjigu te organizirajući dolazak njegove obitelji u Hrvatsku, jučer sam posjetio Ured za obranu u Vukovaru i ostao sam zapanjen na vijest djelatnice ureda, kako Jean - Michel Nicollier nema status hrvatskoga branitelja i nije upisan u registar hrvatskih branitelja. Nakon toga sam zvao i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te su mi i iz Ministarstva potvrdili kako ga nema u registru.

 

 

 

Jean - Michel je rođen 1. srpnja 1966. godine u francuskom gradu Vesoulu. Na početku Domovinskog rata u srpnju 1991. godine vlakom je sam stigao u Zagreb te se priključio kao dragovoljac Hrvatskim obranbenim snagama na ratište oko Karlovca, da bih u rujnu mjesecu sa zadnjim dragovoljcima stigao u Vukovar i borio se na Sajmištu. Nicollier je pokazao iznimnu hrabrost i herojstvo u odbrani grada. Početkom mjeseca studenog biva ranjen i prebačen u bolnicu u Vukovaru gdje je dočekao kraj herojske obrane grada Vukovara. Zadnji dan svog života 20. studenog 1991. godine, nekoliko sati prije smrti, on je prekrasnim svjedočanstvom posvjedočio svoju ljubav prema svim ljudima i Hrvatskoj u intervjuu koji je dao novinarki Agnes Vahramian, ratnoj izvjestiteljici francuskih medija 1991. godine.

 

Dragutin Berghofer-Beli, jedan od sedmorice koji su preživjeli masakr na Ovčari, svjedoči da su četnici Francuza tukli, kao i Sinišu Glavaševića te su ih jednostavno samljeli udarcima. Polumrtvoga Jeana-Michela izvukao je iz mučionice logora na Ovčari Spasoje Petković zvani "Štuka" i ubio metkom. Tada je bio aktivni vojnik JNA, danas živi u Rumi. Zapovjednik mu je bio kapetan Miroslav Radić. Tijelo Jeana - Michela Nicolliera, hrvatskog, francuskog i vukovarskog heroja  još nije pronađeno.

 

O tom hrabrom i jedinstvenom mladom čovjeku mnogi nisu znali sve do filma gospođe Višnje Starešine „Zaustavljeni glas“. Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika prije nekoliko mjeseci uputila je Uredu predsjednika Republike Hrvatske, Državnom povjereništvu za vojna odlikovanja i priznanja prijedlog da se posthumno odlikuje Jeana - Michaela Nicolliera.

 

 

 

Među 501.666 imena, koliko ih je u registru, nema imena Jean Michela Nicolliera.

 

 

 

Danas smo zatražili od Ministarstva obrane Republike Hrvatske u ime svih onih koji su krvlju natopili ovu našu jedinu Domovinu, a posebno oni koji su došli iz drugih država kao dragovoljci i dali svoje živote za našu slobodu, da se Jeanu - Michaelu Nicollieru dodijeli status hrvatskoga branitelja i da se naša domovina Hrvatska zahvali njegovoj obitelji koja će uskoro prvi put doći u Hrvatsku. To je najmanje što možemo učiniti nakon dvadeset godina.

 

 

 

Za Udrugu dr. Ante Starčević – Tovarnik

 

Antun Ivanković, predsjednik

 

Nevenka Nekić, književnica

 

http://ante-starcevic-tovarnik.hr

 

 

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI