REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

Predsjednik Budimir u Washingtonu o aktualnoj političkoj situaciji

 
2011_09_28_budimirWASHINGTON - Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir boravio je ovih dana u Washington DC - u gdje se  susreo sa zvaničnicima State Departmenta, Nacionalnog vijeća za sigurnost te s predstavnicima iseljenika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
U razgovoru s izvršnim potpredsjednikom Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) Zvonkom Labašem, predsjednik Budimir ga je upoznao s aktualnom političkom situacijom u FBiH i BiH. Kazao je kako su hrvatske stranke koje su bile na vlasti proteklih 15 godina dopustile da hrvatski narod u BiH bude doveden u neravnopravan položaj u odnosu na ostala dva naroda, ali kako konačno postoji kvalitetno ozračje u Federaciji BiH i prepoznatljiva želja stranaka na vlasti za promjenom sadašnjeg stanja i poboljšanje pozicije Hrvata u FBiH. Istaknuo je kako je u poboljšanju položaja hrvatskog naroda u BiH, a napose u Republici Srpskoj, doborodošla potpora hrvatskog iseljeništva iz BiH. Zajedničko je stajalište predsjednika Budimira i g. Labaša da je interes hrvatskog naroda kao i hrvatske države opstojnost Bosne i Hercegovine te da su upravo Hrvati u BiH kohezivni faktor te kako od pozicije Hrvata ovisi budućnost Bosne i Hercegovine. Poglavito su se složili oko toga kako su upravo Hrvati  u BiH ti koji najsnažnije zagovaraju euroatlantske integracije BiH i njihov su svojevrsni jamac.
 
Predsjednik Budimir je, također, razgovarao s direktoricom Ureda za Južnu i Središnju Europu pri State Departmentu Jennifer Brush.
Predsjednik Budimir je tom prilikom iznio svoje viđenje za mogućnost poboljšanja stanja u Bosni i Hercegovini, iznijevši direktorici Brush ideju o preustroju Bosanske Posavine.
Kazao je kako se najmanje povratnika vratilo u RS te da bi primjenjivanje modela Brčko Distrikta na Posavinu intenziviralo proces povratka iseljenih i raseljenih te stabiliziralo stanje u BiH. Posebice je istaknuo kako njegov prijedlog ne prejudicira model preuređenja BiH niti odbacuje bilo koju varijantu za koju se dogovore narodi u BiH.
„Distrikt Bosanska Posavina ne znači ukidanje Republike Srpske te nema za cilj smanjenje teritorija RS-a“, kazao je predsjednik Budimir, potkrijepivši tu tezu riječima kako bi „u tom slučaju u Distrikt Bosanska Posavina ušao i dio općina koje sada pripadaju FBiH, što bi istovjetno,  kao i RS-u, smanjilo njezin teritorij“.
Tijekom sastanka potenciran je i značaj članstva Bosne i Hercegovine u NATO-u te da je nužno što prije ukloniti sve zapreke koje stoje na putu BiH ka članstvu NATO - a, što bi  bio značajan iskorak u sigurnosti BiH, a time bi se povećala mogućnost investiranja u BiH.

Tijekom sastanka s visokim zvaničnikom Nacionalnog vijeća za sigurnost Rickom Holtzappleom, predsjednik Budimir je naveo kako u Bosni i Hercegovini postoji niz problema, ali da se uz trud i dobru volju domaćih političara te uz potporu međunarodne zajednice može puno toga učiniti na poboljšanju situacije u BiH.
Kazao je kako su najveći problemi u BiH kriminal i korupcija te neravnopravnost naroda na području na kojem su manjina. Istaknuo je kako je puna jednakopravnost naroda, kao i  ostalih u Bosni i Hercegovini, od presudne važnosti za opstojnost Bosne i Hercegovine te kako to mora biti prioritet djelovanja svih političara u BiH, a napose političkih stranaka koje tvore vlast u entitetima i na razini BiH. Predsjednik Budimir je na poseban način upozorio na poziciju Hrvata u BiH, koji od sva tri naroda u BiH ima najtežu poziciju jer u Republici Srpskoj gotovo da nema nikakva prava, a u FBiH nije jednakopravan s Bošnjacima te da novouspostavljena vlast u F BiH treba intenzivirati aktivnosti u smislu postizanja pune jednakopravnosti Hrvata, kao i Srba u FBiH.
 
Predsjednik Budimir je u svim razgovorima istaknuo kako Bosna i Hercegovina povijesno i zemljopisno pripada Europi. Kazao je kako je njezino članstvo u NATO-u i EU bitno za stabilizaciju i napredak cijele regije.
 
 
Ured za odnose s javnošću

http://www.predsjednikfbih.gov.ba/index.php/component/content/article/1-slajd/204-predsjednik-budimir-u-washingtonu-o-aktualnoj-politikoj-situaciji.html

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI