REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

2005.12.16. - Vecernji list- - Carla del Ponte Vijecu sigurnosti

16.12.2005 00:24
IZVJEŠCE Carla del Ponte Vijecu sigurnosti UN-a otkrila dijelove akcijskog plana
Del Ponte: Hrvatske vlasti osigurale su podatke o tome gdje se nalazi Gotovina
Autor Jadranka Jureško-Kero | New York
 
“U moj je ured 29. rujna stigla od hrvatske strane provjerena informacija da se general Gotovina nalazi u Španjolskoj. Nekoliko dana poslije krenula je puna suradnja izmedu mog ureda i Zagreba i mali je broj povjerljivih i visokomotiviranih djelatnika, koji su kao i mi željeli da se riješi ovaj slucaj, bio ukljucen u operaciju uhicenja Gotovine.
Zahvalna sam Hrvatskoj i Španjolskoj na pomoci.” Tim je rijecima glavna haaška tužiteljica, podnoseci jucer izvješce Vijecu sigurnosti u New Yorku, otkrila dijelove završetka akcijskog plana Vlade Republike Hrvatske koji je, kako je izjavila tužiteljica, dogovoren u travnju s njezinim uredom.
Potpora i EU
“Zahvalna sam Europskoj uniji i Sjedinjenim Americkim Državama koje su davale podršku Tribunalu, a Washington je svojim pritiskom na Hrvatsku, kazavši da je nece primiti u NATO bez Gotovine, u Haagu odradio velik posao.”
“Ovaj slucaj pokazuje da se metodom koju smo zajednicki primijenili mi u Tribunalu s Hrvatskom i EU može doci do rezultata. Ne mogu govoriti o svim detaljima ove price, ali stojim iza toga što sam rekla 3. listopada, kad sam naglasila da je suradnja s Hrvatskom dobra i kompletna. Tada sam, da bih RH dala pozitivnu ocjenu, tražila da general bude uhicen i doveden u Haag ili da se mom uredu dostave relevantni podaci koji potvrduju da postoji volja za rješavanje tog slucaja.”
Spajanje procesa
Carla del Ponte porucila je da ce se spajanjem sudskog procesa protiv generala Gotovine, Markaca i Cermaka uštedjeti na vremenu koje je potrebno za potpunu provedbu izlazne strategije suda u Haagu.
Govoreci o lošoj suradnji Beograda s Tribunalom, porucila je da nema dovoljno politicke volje u SiCG za to da se Karadžic i Mladic što prije uhite. “Dvije godine nakon podizanja optužnice još su šetali po Republici Srpskoj, davali intervjue i nitko ih nije uhitio. Nakon deset godina djelovanja Tribunala moramo se zapitati što smo mogli bolje uciniti i što smo loše cinili”, porucila je Carla del Ponte i naglasila da svi optuženici moraju biti u Haagu kako bi se ostvarila završna strategija propisana rezolucijama Vijeca sigurnosti.
 
izvjesce Carle del Ponte jos jedna je potvrda o Sanaderovom izdajnistvu
 


 
 
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI