REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

Prije 20 godina odbijen prvi napad na Trpinjsku cestu

2011_08_27_trpinjska

Prije 20. godina postrojbe JNA izvele su na Lipovačkom putu prvi tenkovski napad na Vukovar. Tog 26. kolovoza 1991. poginuo je branitelj Vinko Budimir.

Prijelomni trenutak rata

- Do toga dana je bilo pucnjave, ali tada se dogodio prvi otvoreni napad pješaštva JNA potpomognutih tenkom iz smjera Trpinje. Od toga napada postrojbe JNA jasno su se svrstale uz srpske pobunjenike – prisjeća se predsjednik Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Zvonko Milas.  

Prije 20 godina vukovarski branitelji gotovo su se sudarili s pripadnicima JNA i paravojnim srpskim postrojbama na polovici Lipovačkog puta. – Uz pješaštvo je išao i tenk. Bilo je to za većinu nas vatreno krštenje, ali smo ipak napad odbili. Međutim, jedan od posljednjih hitaca pogodio je Vinka Budimira koji je preminuo – svjedoči branitelj Zoran Sablić koji je bio ranjen te gotovo iskrvario. Spasili su ga suborci koji su ga nosili 500-ak metara kroz kukuruze do automobila odakle je prebačen za bolnicu. – Bio je to prijelomni događaj u agresiji na Vukovar. JNA se tada jasno svrstala, a veoma bitno je i što smo pokazali da se možemo i znamo oduprijeti tenkovskom napadu - dodao je Sablić. Kraj kolovoza 1991. pokazao je smjer u kojem će se odvijati agresija na Vukovar i Hrvatsku.

Primirje do općeg napada

Dan prije napada na Trpinjsku cestu Luka Andrijanić je sa vukovarskog silosa srušio dva MiG-a JNA. Uslijedilo je primirje do 14. rujna kada je započeo opći napad JNA i paravojnih postrojbi koji nije stao do konačnog pada obrane grada 18. studenoga. – Početkom borbi na Trpinjskoj cesti bilo je 20-30 branitelja. Ukupno su na Trpinjskoj cesti uništena 83 oklopna vozila JNA. Kada je riječ o stradalima dovoljno govori da oko 350 osoba, sa područja Borova naselja poginulo ili se vodi kao nestalo - kaže Mirko Brekalo vukovarski branitelj, predsjednik Kluba branitelja Trpinjske ceste.

 

Objavio: Večernji list

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI