REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

Vukovar: nastavljeno suđenje za zločin u Tovarniku 1991.

 

2011_05_27_tovarnik_ekshumacijaPred Županijskim sudom u Vukovaru nastavljeno je u petak, saslušavanjem dodatnih svjedoka, suđenje 14-orici optuženih za genocid i ratni zločin nad civilima 1991. u selu Tovarnik uz granicu sa Srbijom. 


Optuženima u skupini „Miloš Stanimirović i drugi“ sudi se u odsutnosti, a suđenje je počelo u travnju 2010. godine. 


Prema optužnici, u Tovarniku je u agresiji '91.ubijeno 68 mještana, od kojih je 53 ekshumirano iz masovne grobnice u selu zajedno sa tijelom tamošnjeg župnika vlč. Ivana Burika, dok je većina hrvatskog stanovništva bila prognana. U nastavku glavne rasprave, u vukovarskoj sudnici pred sucem Nikolom Bešenskim svjedočilo je u petak troje svjedoka. 


Svjedok Pero Markanović govorio je o saznanjima do kojih je došao o smrti svog oca. Iako nema neposrednih saznanja, u sudnici je rekao kako je od mještana koji su ostali u Tovarniku doznao da mu je otac bio nasmrt pretučen. Rekao je i da je bio na ekshumaciji očevog tijela i vidio njegovu košulju s trgovima krvi. 


Svjedok Tomo Jurić uspio je izaći iz okupiranog Tovarnika, no ne i njegova supruga. -Suprugu su mi ubili, ali ne znam na koji je način ubijena osim što sam čuo da ju je ubio neki iz Valjeva - posvjedočio je. 


Saslušavanjem dodatnih svjedoka suđenje se nastavlja 12. srpnja, a u međuvremenće u Tovarniku biti uzet iskaz svjedoka Joze Vrankića (78) koji zbog bolesti ne može svjedočiti u vukovarskoj sudnici.

Udruga dr. Ante Starčević – Tovarnik

Antun Ivanković, predsjednik

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI