REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

Tuđman: Danas je osuđen Domovinski ratgen_gotovina2Svi moramo biti ogorčeni presudom jer je to presuda hrvatskom političkom vrhu, političkom vodstvu, našim vojnim i redarstvenim postrojbama – to je osuda Domovinskog rata – rekao nam je po izricanju kazni hrvatskim generalima Miroslav Tuđman koji ističe da je ona u suprotnosti s obje saborske deklaracije o Oluji i u suprotnosti s odlukom hrvatskog Ustavnog suda.

- Ako ovakva presuda ostane, ona će podrazumijevati daljnje razdore u hrvatskom društvu – ocjenjuje Tuđman dok se pita hoćemo li 5. kolovoz slaviti kao 'Dan zločinačke organizacije'.

- Mi se ovime vraćamo na teze Tadića i Srbije koje su Oluju okarakterizirali kao najveće etničko čišćenje na području bivše Jugoslavije, mi se ovom presudom vraćamo na sam početak Domovinskog rata – zaključuje.

Najgori mogući scenarij

Presuda generalima je najgori mogući scenarij i predstavlja trijumf britanske politike. Tijekom presude spominje se pokrajina Krajina, a ne država Hrvatska što upućuje na stvaranje Srpske države u Hrvatskoj - rekao nam je umirovljeni admiral Davor Domazet.

Prema njegovim riječima, tužiteljstvo je presudom pravno ozakonilo dosadašnje težnje o nastanku Z 4, odnosno srpske države.

- Ujedno, presuda tužiteljstva kao posljedicu će imati otvoren lov na svakoga branitelja odnosno njih oko 180.000 koji su sudjelovali u akciji Oluja. Ispada da su si ti vojnici zločinci odnosno da je hrvatska država nastala na zločinu - kaže Domazet.

Presudom se i poručuje da nemamo pravu na državu, odnosno da je točna britanska teza o Hrvatima kao genocidnom narodu.

Ipak, nakon ovakve presude ne smijemo pognuti glavu, već imati na umu da nam je potrebno jedinstvo kako bi ustrajali.

Sada se postavlja pitanje što će država učiniti kakva je bila uloga određenih političkih aktera. Postavlja se pitanje što su radili Mesić, Sanader i drugi?

Odluka međunarodnog kaznenog suda da oslobodi Čermaka, a kazni Gotovinu i Markača također ima poruku. Time su navodno pravedno postupili tako što su krivce kaznili, a one koji nisu bili krivi oslobodili.

No, zapravo u takvoj odluci krije se još jedna gruba potvrda da se radi o političkom sudu.

'Mijenjanje povijesti i povijesne istine'

Nekadašnji ministar vanjskih poslova i svjedok obrane u Haagu Mate Granić osuđujuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ocijenio je danas "sramotnom i donesenom bez ikakvih valjanih dokaza" kojom su presuđeni za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu.

- To je mijenjanje povijesti i povijesne istine - ustvrdio je Granić.

Branko Borković: Presuda generalima je presuda hrvatskoj državi

Bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova za temeljnu policiju Joško Morić izrazio je veliko razočaranje presudom posebice jer, kako kaže, kao sudionik događaja zna da generali Gotovina i Markač nisu počinili kaznena djela za koja su nepravomoćno osuđeni.

HDSSB: Ne priznajemo hašku presudu generalima

- Što će naša djeca, naši unuci, hoće li Hrvatska biti država utemeljena na zločinu, da je prvi hrvatski predsjednik vođa zločinačke orgaizacije - upitao je po izricanju presude saborski zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić.

Šeparović: Najstrašnije je što se u Haagu sudilo mrtvima

- To se u povijesti nije nigdje dogodilo, nego pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu, da se sudi prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu, stvaraocu i osloboditelju države - rekao je za Hinu nekadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova Zvonimir Šeparović, usporedivši to kao da se sudilo Ataturku ili Garibaldiju za ujedinjenje Italije.

Mišetić: Ovo je poraz kredibiliteta Haškog suda, Orie kao da je slušao samo tužiteljstvo

Odluke suca Oriea u Haagu su već tri ili četiri puta djelomično ili u potpunosti pormijenjene pa nam to daje određenu nadu s obzirom da se ovdje, ipak, radi o prvostupanjskoj presudi. Iskreno sam zaprepašten njegovom presudom, jer sada se čini kao da je on u ove tri godine slušao samo tužiteljstvo, a obrane kao da nije bilo – kazao je odvjetnik generala Gotovine.

Puhovski: Zabrinjavajuće što sud tvrdi da je vlast zlouporabljena na svim razinama

Činilo mi se cijelo vrijeme da je najslabija karika Tužiteljstva optužnica prema Gotovini a on je dobio najveću kaznu, te da je najjače dokaze Tužiteljstvo imalo u odnosu prema generalu Čermaku, a on je oslobođen - komentirao je bivši predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) i svjedok Tužiteljstva Žarko Puhovski.

Žužul: Ovo je tek prvo poluvrijeme, mogući su drastični preokreti

Ova presuda ne stvara osjećaj pravde, no nema predaje jer predstoji nastavak pravne bitke. Očekujem da će obrane u žalbenom postupku uspjeti srušiti tu tezu koja ne stoji - kazala je Škare Ožbolt koja je 1995. u vrijeme akcije "Oluja" bila pomoćnica predstojnika ureda tadašnjeg predsjednika Republike Franje Tuđmana, zadužena za pregovore s pobunjenim Srbima.

Kosor: Mi se istine ne bojimo, a tezu o zločinačkom pothvatu ne priznajemo!

- U životu pojedinaca i naroda postoje trnuci koje je teško prihvatiti, posebno kada određene situacije nisu u skladu s našim željama i očekivanjima. Naše je stajalište oduvijek bilo da je 'Oluja' legitimna vojna akcija koja je za cilja imala obranu vlastita teritorija od okupatora. Svaka se naša reakcija pomno prati i mjeri. Želim iskoristiti ovu priliku da kažem ono što osjeća svaki čestiti hrvatski građanin, a to je da se mi 'istine ne bojimo i da smo ponosni na naše pothvate kojima je Hrvatska postala slobodna i neovisna zemlja u kojoj je na snazi vladavina prava. Hvala svima koji su nam to omogućili, a u prvom redu hvala hrvatskim braniteljima – zaključila je nakon izricanja presude svoje izvanredno obraćanje javnost premijerka Kosor.

Trusić: Nakon današnjeg dana neće više ništa biti isto

'Neću učiniti nijedan pogrešan potez, ali vratit ćemo Hrvatima ono što im pripada. To je vjera u Boga, u svoju državu, narod i dostojanstvo koje su nam pogazili', istaknuo je predsjednik Pokreta Stop progonu hrvatskih branitelja Zvonimir Trusić koji je najavio niz akcija.

Sačić: Presuda generalima je još jedna tragedija hrvatskog naroda

- Sve kvalifikacije u optužnici su apsolutno neprihvatljive i prepune neistina i treba ih se pokušati pobiti, pravni temelj za to trebaju biti odluka Ustavnog suda o tome da je Oluja legitimna vojna akcija kao i saborske deklaracije o Oluji i Domovinskom ratu - kaže svjedok haaškog suda, nekadašnji pomoćnik zapovjednika ATJ Lučko, Željko Sačić.

To treba biti pravni temelj za međunarodno-pravnu, političku i diplomatsku akciju kako bi se spriječilo krivotvorenje povijesti gdje je od žrtve napravljen agresor a legitimna akcija proglašena zločinačkim pothvatom.

dnevno.hr

http://www.dragovoljac.com/index.php?option=com_content&view=article&id=8990:tuman-danas-je-osuen-domovinski-rat&catid=9:politika-i-drutvo&Itemid=11

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI