REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

Vasiljević i Živanović optuženi zbog osnivanja logora smrti

 

Žene su silovane u Stajićevu i Begejcima, muškarci mučeni i ubijani u Staroj Gradiški, Nišu, Mitrovici...

 

Piše: Marina Borovac

2011_04_12_aleksandar_vasiljevicProtiv umirovljenog generala JNA Aleksandra Vasiljevića (72) i potpukovnika Miroslava Živanovića (61) Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku jučer je podignulo optužnicu zbog osnivanja logora u kojima su tijekom rata brojne žene silovane, a civili i ratni zarobljenici fizički i psihički zlostavljani.


Mučenje civila


Logori su bili na napuštenom poljoprivrednom imanju u okolici Begejaca, na napuštenoj farmi u Stajićevu, u Sremskoj Mitrovici (u dijelu tamošnjeg kazneno-popravnog doma) te u zatvorima u Nišu i Staroj Gradiški. U njih su dovođeni civili, među kojima je bilo djece, žena i maloljetnika, iz Osijeka, Vukovara, Karlovca, Slunja, Stare Gradiške, kao i drugih mjesta u Hrvatskoj.


Optužnica tereti i Vasiljevića i Živanovića da nisu poduzeli baš ništa kako bi olakšali život zatočenima, iako su znali da ih čuvari logora tuku drvenim i željeznim palicama, izvode na lažna strijeljanja, ispituju...


Od posljedica batinanja čuvara Ivice Vuletića i drugih nepoznatih osoba u Begejcima i Stajićevu umrli su Ivan Kamarela i Božo Kelava, Branko Koch, Ivan Kunac i Zlatko Brajer. Čuvar logora u Stajićevu, Slobodan Bačić svakodnevno je Ivanu Krznariću prislanjao nož pod vrat i prijetio ubojstvom, Đuru Tvorka izvukli su iz autobusa i pretukli do smrti... Ista stravična smrt u Sremskoj Mitrovici zadesila je Josipa Boldiša, Zlatka Cvitkovića, Damira Kiralja, Antuna Plivelića, Niku Šoljića i Ivana Švarka. U logoru u Staroj Gradiški nakon premlaćivanja pripadnici vojne policije ubili su Marijana Raužana.


Žene zatočene u Begejcima i Stajićevu čuvari logora svakodnevno su silovali i seksualno zlostavljali ne bi li i tako utjecali na psihičko slamanje zatočenih civila.


Iako je istraga protiv Vasiljevića i Živanovića već bila pokrenuta, nakon uhićenja Tihomira Purde hrvatski branitelji podnijeli su protiv njih kaznene prijave zbog iznuđivanja iskaza u srbijanskim logorima, pa je u siječnju istraga proširena i na taj dio.


Vasiljević vodio “Štit”


Uz ratne zločine, Vasiljević je hrvatskoj javnosti poznat i po tome što je vodio operaciju “Štit” u kojoj je KOS otkrio da se hrvatska vojska naoružava. Glavni suradnik bio mu je Vladimir Jagar koji je uspio montirati kameru u vrata ormara i snimiti sastanak svoga susjeda Martina Špegelja s Josipom Boljkovcem, Đurom Dečakom i Antunom Habijancem, a tu je snimku KOS i javno objavio.


Vasiljević je bio krunski svjedok na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haagu 2003. Tada je tvrdio da zna više slučajeva u kojima su hrvatske snage ubijale oficire JNA, pa je tada naveo i ubojstva u Bjelovaru.


Među osuđenima i jedna žena – Ivanka Savić

U razdoblju od 1993. do 2007. godine za logore su pravomoćno izricane presude po optužnicama tužiteljstva u Šibeniku, Vukovaru, Osijeku, Sisku, Splitu, Dubrovniku i Slavonskom Brodu. Osuđeni su Petar Krivić, Nikša Beara, Đorđe Jaramazu, Milan Atlija, Dušan Čučković, Ivan Čurčić, Miloš Držaić, Dušan Mišić, Dragan Savić, Jovica Vučenović, Slobodan Bačić, Ivica Vuletić (državljanin Srbije), Milan Gojković, Veso Praća, Vlastimir Denčić, Ranko Pralica, Stanko Palančan, Đuro Birač, Petar Baltić, Stevan Bjelaljac, Đuka Bogunović, Milan Ljubičić, Vlado Ćordaš, Tintor Draga, Petar Vladaić, Ilija Đaković, Dragan Matijević, Ilija Baždar, Rade Baždar, Mirko Graorac, Branko Ljubišić i Jovan Romčević. Među osuđenim muškarcima nalazi se i jedna žena. To je Ivanka Savić koja je određivala tko će od zarobljenika u logor u Begejcima, tko u Niš, a tko u druge logore u Srbiji.

 

 

http://www.vecernji.hr/vijesti/vasiljevic-zivanovic-optuzeni-zbog-osnivanja-logora-smrti-clanak-275840

 

 

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI