REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

Srpski logori i silovanja kao ratna strategija

2011_03_29_silovane
U subotu je na Trgu bana Jelačića održan simbolički prikaz ratnih stradanja iz nedavne hrvatske prošlosti u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Udruge branitelja logoraša Domovinskog rata – grada Zagreba i Zagrebačke županije te Žena u Domovinskog ratu. Zatim je uslijedilo  svjedočenje i iznošenje stavova žrtava na tribini u Novinarskom domu. Bilo je to drugo ovomjesečno skretanje pozornosti žrtava logora na ratna silovanja te podsjećanje javnosti na najteže i najbrutalnije srpske ratne zločine.
 
Početkom ožujka, za Dan žena, političari na vlasti, retoričari ljudskih prava i urednici medija pokazali su katastrofalnu ljudsku bezosjećajnost i nebrigu društva ignoriranjem poziva na tribinu o srpskim logorima i silovanjima. Istina o najopakijim srpskim zločinima u agresiji na Hrvatsku kao da nikoga od političara na vlasti ne zanima. Ovom prigodom tri su hrabre žene svjedočile o proživljenim zločinima prije 20 godina, za koje nitko nije ni optužen ni kažnjen. Zatražile su da se konačno počne suditi zločinima u srpskim logorima i srpskim zločinima silovanja. Mediji su ovom prigodom ipak pratili ta tragična svjedočanstva. No, njihova izvješća o ratnim zločinima silovanja i nadalje ostaju kao sporedna vijesti. A žrtve su ponovno vrlo mučno vapile za pravdom, istinom, dokazima poštovanja i zaštitom njihovih prava.
Došli su Bijeli orlovi, imali su crnogorski naglasak, zavezali su mi oči i vodili me. Kasnije sam saznala da su tada mog kuma, 28-godišnjeg maldića i njegove roditelje sjekli i bacali u bunar. Bila sam i silovana. Vaginalno i u usta, a silovao me i moj susjed. Što da vam govorim, znate kako je - hrabro se javnosti ispovjedila bivša logorašica Eva Penavić, prenosi Večernji list na svojoj mrežnoj stranici:  http://www.vecernji.hr/vijesti/logorasica-bila-sam-silovana-a-ucinio-je-to-moj-susjed-clanak-269677 Jedina želja za koju se u svoj muci molila Svevišnjem ostvarila joj se – sin joj se vratio živ.
 
Žene su zamjerile predsjedniku Ivi Josipoviću što nije s njima. „Trebao je Josipović biti tu, zaslužile smo! Da je Tadić ovdje, onda bi došao“, na kraju svoje teške i tužne priče o silovanju poručila je predsjedniku Ružica Erdody. HTV-a je o žrtvama srpskih logora objavio izvješće u 9 minuti Dnevnika uz izostavljanje te poruke žena. http://www.hrt.hr/index.php?id=181 No, Dnevnika je u 7 minuti prikazao predsjednika Josipovića tog subotnjeg prijepodneva zauzetog važnim posjetom neimenovanih žena koje su došle na druženje „S predsjednikom na kavi“. Na tribinu se od političara jedino odazvao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je sve žene stradalnice pozvao na nastavak druženja uz zajednički objed. Konačno, izostali su opet oni najglasniji retoričari ljudskih prava iz raznih civilnih udruga, kao i žene saborske zastupnice. Vjerojatno je i njima bila važnija subotnja kava negdje na 'špici', od suočavanja s istinom o srpskim logorima i silovanjima kao ratnoj strategiji iz vremena za koje se sudi hrvatskim generalima u Haagu i hrvatskom branitelju Veljku Mariću u Beogradu.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI