REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

OTVORENO PISMO ISTARSKIM HRVATIMA

 

Predraga hrvatska braćo!

 

Bez obzira što sumnjam da će ovo pismo doprijeti do Vas, moja istarska hrvatska braćo, moja ljubav prema cijelom hrvatskom narodu ponukala me da vam napišem ovih nekoliko redaka koji proizlaze iz mojega srca.

Dok sam još bio student, studirajući pravo na zagrebačkom sveučilištu, upoznao sam jednu djevojku iz Pule. Djevojka je bila prava istranka, kći uglednog pulskog odvjetnika. Druživši se postepeno sa djevojkom, saznao sam da njezina obitelj, kao obitelj starih samosvjesnih autohtonih istarskih Hrvata, na prvim presudnim demokratskim izborima za tadašnji Sabor Socijalističke Republike Hrvatske (današnji Hrvatski sabor) 1990. godine nije glasovala za nikakav IDS niti SDP, već za Koaliciju narodnog sporazuma predvođenu hrvatskom heroinom Savkom Dapčević Kučar.

Međutim, osupnulo me ono što mi je djevojka rekla, a to je da je njezinu obitelj tadašnje većinsko istarsko pulsko okruženje već i zbog glasovanja za KNS (što bi tek bilo, rekla mi je, da je obitelj glasovala za HDZ!) doživjelo kao svojevrsno „strano tkivo“ u svom okruženju i od tada počelo gledati s podozrenjem.

Kako sam već tada znao (jer mi je proučavanje povijesti bila životna opsesija) one najosnovnije tijekove tegobne hrvatske povijesti te sam i sam sudjelovao, ne žaleći za svoj bijedni život (1991.-1995. godine) u ratnoj obrani napokon ostvarene hrvatske slobode, a istovremeno u razgovorima sa tom izuzetno pametnom djevojkom (danas uglednom pulskom odvjetnicom) spoznao da upravo njezina obitelj predstavlja onu pravu autohtonu istarsku supstancu, a to je hrvatska supstanca Istre (što se uglavnom ne može reći za njihovo okruženje koje je njezinu obitelj prešutno osuđivalo), smatram da Vama, istarski Hrvati, mogu poručiti sljedeće:

S obzirom da ste Hrvati i Vi ste, siguran sam u to, 1990., 1991. i 1992. godine u dubini svojega hrvatskoga srca spoznali da ste napokon ostvarili ono što su ostvarila i Vaša hrvatska braća u cijeloj Republici Hrvatskoj, ali i razasuta po cijelom Svijetu: nakon toliko godina, desetljeća i stoljeća samostalnu, obranjenu i međunarodno priznatu hrvatsku državu, a što neprijeporno dokazuje samo jedan jedini statistički podatak kojemu (zato što je istinit) ne može nitko ništa prigovoriti: odziv na mobilitaciju u Domovinskom ratu u Hrvatskoj bio je proporcionalno najveći upravo u Istri!.

I u daljnjem spoznavanju hrvatskih povijesnih i društvenih tijekova, postalo mi je jasno da ste Vi, istarski Hrvati, nešto što je u našoj Hrvatskoj domovini specifično u odnosu na ostatak domovine i to isključivo u pozitivnom smislu; Vi živite na komadiću Hrvatske koji je vjekovima i vjekovima sažimao utjecaje mnogih različitih (svih samo ne državotvorno hrvatskih) europskih kultura i društveno-političkih te vojnih sistema, a koji su se u Istri željeli nametnuti (milom ili silom) autohtonoj hrvatskoj supstanci te ste se u tome pokazali najdostojniji svetom nazivu „ljudi“ jer ste čovjekoljubivošću prihvaćali sve strane utjecaje, želeći ostvariti suživot čak i onda kada su Vam isti doslovce radili o glavi!

Zbog svega navedenog, smatram logičnim činjenicu da, bez obzira što ste s radošću u svom srcu dočekali trenutak da se kao Hrvati nakon toliko stoljeća nalazite u svojoj samostalnoj i međunarodno priznatoj te oslobođenoj hrvatskoj državi, istovremeno niste prihvatili Hrvatsku demokratsku zajednicu kao svoju političku opciju, a zbog njezinog velikog (u prvo vrijeme sasvim razumljivog, a kasnije možda ponešto pretjeranog) nacionalnog naboja, ali i zbog svojevrsnog nerazumijevanja specifičnosti Istre od strane navedene stranke.

Međutim, predraga hrvatska braćo, uvjeravam Vas sljedeće:

Za svoj hrvatski narod i svoje hrvatsko srce učinit ćete ogromnu povijesnu pogrešku ako i dalje budete podržavali trojanskoga konja ubodenog u srce hrvatske Istre i preslavnog hrvatskog naroda Istre, a to je Istraski demokratski sabor!

Zbog čega?

Gole činjenice i logičan, s hrvatskog stanovišta razvidan pogled na politiku u Istri u posljednjih 20 godina to dokazuju: ogromna većina političkih poteza koje je u tom razdoblju poduzeo IDS ide na ruku svima samo ne hrvatstvu Istre! (istovremeno navedeni potezi idu na ruku talijanstvu, jugoslavenstvu i srpstvu Istre! – pa što je više potrebno da bi se u tom smislu otvorile oči nego činjenica da je u Istri, dakle na teritoriju hrvatske države, ali pod vlašću IDS-a, službeno bilo moguće da kao otežavajuća okolnost za izbor ravnateljice jedne škole bude okolnost da je kandidatkinja hrvatica!!!

Svi istarski Hrvati koji misle svojom glavom jednostavno moraju doći do ovakvog zaključka!

Draga braćo!

Za potvrdu činjenice da je sve ovdje navedeno istina, svakom normalnom čovjeku dovoljan je još samo jedan jedini, ali najstrašniji podatak:

Svim istarskim Hrvatima koji svoje hrvatstvo, ali i spremnost na suživot sa drugim kulturama i narodima u Istri svjedoće stoljećima, i to nasuprot užasnim nasrtajima na hrvatstvo Istre od strane svih mogućih neprijatelja, IDS je uputio najveću moguću uvredu: preporuku da se na predstojećem popisu stanovništva nacionalno ne izjasne kao Hrvati, već kao Istrijani! Zamislite, ovu preporuku odnosno pokrenutu „akciju“ za mogućnost takvog izjašnjavanja čak nije uputilo vodstvo IDS-a (naravno da je vodstvo to odobrilo i najvjerojatnije i osmislilo) već stranačka mladež!

Istarska hrvatska braćo!

S obzirom da poznam povijest, znam da bi svi oni građani Istre koji su se do sada izjašnjavali kao Hrvati, ponizili sami sebe, svoju osobnosti i elementarnu ljudskost kada bi se zbog preporuke jednih balavaca iz iredentističkog IDS-a na predstojećem popisu stanovništva izjasnili kao Istrijani!

Tim činom ujedno bi zanijekali i ponizili svoju Istru i cijelu njezinu slavnu povijest.

I za kraj: čuvajte svoj politički glas i držite se, jer se nešto veliko na obzoru za našu Hrvatsku sprema!

Tomislav Stockinger

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI