REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

Zakazano saslušanje Tihomira Purde

 

Za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, danas će u Tužiteljstvu BiH u Sarajevu biti saslušan Tihomir Purda

 

2011_02_21_tihomir_purdaSrbijansko pravosuđe Purdu tereti za navodno sudjelovanje u ubojstvu dvojice pripadnika bivše JNA i teškom ranjavanju jednog pripadnika tijekom borbi oko Borova naselja 1991. godine.

Zbog toga je za njim 2008. raspisana međunarodna tjeralica na temelju koje je Purda i uhićen u BiH. Prvostupanjsko vijeće Suda BiH dopustilo je Purdino izručenje Srbiji ocijenivši kako su ispunjene formalnopravne pretpostavke da se taj postupak provede. Obrana je na tu odluku najavila žalbu.

Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak koji treba donijeti konačnu odluku o mogućem Purdinu izručenju izjavio je kako je iznenađen da je Sud BiH uopće odlučivao o zahtjevu Srbije prije nego što je provedeno današnje saslušanje. Dodao je kako postoji mogućnost da poslije Purdina saslušanja u BiH, a u Vukovaru i Zagrebu njegovih suboraca Petra Janjića i Danka Maslova, Srbija povuče molbu za izručenje.

Braniteljska akcija za Purdu i Marića

Predsjednik Ivo Josipović uvjeren je da Purda neće biti izručen Srbiji. Dodao je da, prema svemu što znamo, Purda nije kriv. Smatra da će srbijansko tužiteljstvo utvrditi kako nema razloga da se dalje vodi postupak. I ministar branitelja Tomislav Ivić vjeruje da Purda neće biti izručen Srbiji.

Oko tisuću branitelja iz cijele Hrvatske okupilo se u nedjelju Grubišnom Polju na skupu potpore hrvatskim braniteljima Tihomiru Purdi i Veljku Mariću, koji se nalazi u Srbiji zatvoru zbog sumnje za ratne zločine.

Sa skupa pod nazivom 'Stop progonu hrvatskih branitelja', koji je u Marićevu gradu organizirala nedavno osnovana grupa 'Braniteljska akcija', Vladi, Saboru i predsjedniku RH uputili su 11 zahtjeva.

Traže odmah i bezuvjetno zaustavljanje progona svih hrvatskih branitelja, zaštitu Domovinskog rata u kaznenom zakonodavstvu, ukidanje državne financijske potpore udrugama i publikacijama koje kriminaliziraju Domovinski rat, ukidanje Zakona o općem oprostu, oslobađanje hrvatskog pravosuđa političkih dogovora kojima se zaustavlja procesuiranje agresorske vojske, obranu neovisnosti RH čišćenjem od komunizma, objavu skrivenih sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom, zakonsku zaštitu svih hrvatskih branitelja od bilo kakvih progona te ustavnu zaštitu svih navedenih zahtjeva.

U svome govoru na skupu branitelj Mladen Leovac za zatvaranje hrvatskih branitelja optužio je predsjednicu Vlade Jadranku Kosor. 'Nekad majka, a danas maćeha hrvatskih branitelja 2007. je bila ministrica hrvatskih branitelja i imala je u rukama spise o optuženim braniteljima', rekao je upitavši kome je te dokumente proslijedila. No imamo rješenje, mijenjat ćemo Stanimirovića i Jadranku za Purdu i Marića, poručio je.

Okupljeni na skupu nosili su i transparent: 'Uzmite Šeksa, vratite nam branitelje.'

Autor: tportal.hr/Hina/HRT

 

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI