REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

Prvi popis svih žrtava za mjesec dana na Internetu

 

 


Ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest Jasna Turkalj izjavila je danas kako će za mjesec dana na mrežnim stranicama tog instituta bit postavljen prvi poimenični i najveći popis žrtava Drugoga svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata.

Svrha je projekta "Žrtve Drugoga svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata", koji je odobrila hrvatska Vlada 2001. i na kojem se prije radilo u Hrvatskome državnom arhivu te Institutu "Ivo Pilar", što cjelovitije poimenično popisati žrtve i učiniti ih dostupnim najširoj publici, istaknula je.


"Zasad je u računalnu bazu upisano ukupno oko 470.000 žrtava, najvećim dijelom fašističkog terora - iz popisa Zemaljske komisije 1944.-1947. te iz popisa 1950. i 1964. Među njima je i oko 100.000 novoupisanih i revidiranih žrtava izvan navedenih popisa, iz Drugog svjetskog rata, s Bleiburga, poraća i Domovinskog rata", rekla je Turkalj.
Popis je nepročišćen i do kraja neažuriran, naglasila je ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest Jasna Turkalj, te dodala kako je namjera u sljedećem razdoblju pojačati upis komunističkih žrtava na osnovi objavljenih žrtvoslova. Riječ je praktično o višemjesečnome danonoćnom poslu, rekla je.

Svaka žrtva unesena u popisu, kako je objasnila, imat će više od dvadest odrednica - od imena i prezimena, mjesta rođenja do načina i mjesta smrti.
Bazi podataka pristupat će se dvostruko - slobodni pristup omugućit će građanima da pretražuju podatke i putem posebne tiskanice dadu nadopunu i prijedlog popisu, a ograničeni pristup omogućit će ovlaštenima da unose i objavljuju podatke.


Ravnateljica Jasna Turkalj svjesna je da će popis kojim nisu obuhvaćeni poginuli ili ubijeni pripadnici stranih vojska, trajati dugo i teško da će ikada biti potpun, ali, istaknula je, naša je civilizacijska i moralna obveza objaviti sve dostupne podatke o poimeničnim žrtvama kako bi se prestalo njima manipulirati.


Hrvatskom institutu za povijest, kao nositelju projekta, bilo bi interesantno dobiti i dokumentaciju negdašnjega saborskog povjerenstva za istraživanje žrtava rata i poraća, dometnula je.
Najavila je u travnju četvrtu knjigu dokumenata o partizanskoj i komunističkoj represiji i zločinima u Hrvatskoj od 1944. do 1946., koja će obuhvatiti Dalmaciju, te do kraja 2014. petu knjigu dokumenata za zapadnu Hrvatsku - Liku, Gorski kotar, Primorje i Istru. (H)

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI