REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

STVARA SE NOVA JNANATO-ov plan za Afganistan: Formira se nova "balkanska vojska" koju će činiti vojnici iz država bivše SFRJ
Oficiri u štabu NATO koji su uključeni u organizovanje projekta kažu da su vrata otvorena i za Srbiju

Ogorčeni neprijatelji tokom devedesetih kada je u ratu rasparčana Jugoslavija, države bivše SFRJ sada se ujedinjuju u misiji podrške vojsci Afganistana, prenose agencije. BiH, Hrvatska, Makedinija, Crna Gora i Slovenija planiraju da oforme zajednički tim koji će provesti obuku novoformirane afganistanske vojne policije. Misija će biti dio međunarodnih napora NATO da se pomogne i opremi nova vojska.
Oficiri u štabu NATO koji su uključeni u organizovanje projekta kažu da su vrata otvorena i za Srbiju, u kojoj mnogi sa podozrenjem gledaju na angažovanje u okviru NATO koji je bombardovao Srbiju tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
"Mi pozdravljamo inicijativu koju predvodi Hrvatska da sarađuje sa drugim zemljama iz Jadranskog regiona da bi se oformile međunarodne snage za angažman u ISAF", rekla je predstavnica za medije iz NATO Oana Lungesku. "Ta inicijativa pokazuje da saradnja i korištenje sposobnosti saveznika i partnera može donijeti nove, vrlo produktivne doprinose aktuelnim potrebama naših snaga", rekla je Lungesku.
U protekloj deceniji region bivše Jugoslavije, koji sada sačinjava više dražava, ustanovio je demokratski poredak, vlade regiona su se međusobno povezale i preduzimaju napore za pridruživanje Evropskoj uniji (EU). One sebe smatraju dovoljno kvalifikovanim da savjetuju naciju koja izrasta iz rata.
NATO je postavio kao prioritet obuku i opremanje Afganistanskih bezbjednosnih snaga, koje bi trebalo da preuzmu odgovornost za dijelove zemlje ovog ljeta. Afganistanski vojnici preuzeći sve borbene dužnosti od međunarodnih snaga kada se one povuku do 2014. godine.
Rok će biti ispunjen samo ako obuka dobije još podrške iz NATO i drugih zemalja, rekao je general pukovnik Vilijam Koldvel, komandant NATO za obuku, dodajući da koalicija želi da uključi još 740 instruktora ovog ljeta. Afganistanske snage bezbjednosti prošle godine uključile su još 70.000 policajaca i vojnika i sada ih ima 270.000. To je dobar znak da će dostići cilj od 305.000 do kraja oktobra.
Plan tranzicije, usvojen na samitu alijanse u novembru, ključan je dio strategije za okončanje rata u Afganistanu koji sada traje već10 godina. Države bivše Jugoslavije mogu značajno da doprinesu tom projektu, budući da imaju jedinstveno iskustvo koje su stekle u ratu koji je u nekim svojim odlikama veoma sličan situaciji u Afganistanu. Vojni predstavnici pet nacijha srešće se u Podgorici, prijestonici Crne Gore 24. februara da utvrde detalje o angažovanju. Uz doprinos NATO naporima, zemlje Balkana pokušaće da steknu drugačiji imidž za region koji dugo viđen kao nestabilan i pokažu napredak.
"Ovo je šansa da pokažemo da zajedničkim snagama možemo da pomognemo međunarodnim snagama da postignu mir i stabilnost", rekao je ambasador Hrvatske u NATO, Igor Pokaz.
"Nova misija pokazuje kako zemlje bivše Jugoslavije počinju da sarađuju na izvozu bezbjednosti , što je dramatičan obrt u odnosu na samo deceniju ranije kada je bilo potrebno angažovanje velikog broja međunarodnih snaga da bi se zemlje koje sada sarađuju razdvojile u sukobu", rekao je Danijel Sunter urednik Balkan Intelidžens Mantli magazina (Balkan Intelligence monthly) iz Beograda.

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI