REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

Razgovor s kardinalom Vinkom Puljicem povodom pokusaja delozacije iz njegove rezidencije u SarajevuPovodom pokušaja deložacije msgr. Vinka Uzoritog Puljića iz njegove rezidencije te velikog broja protjerivanja Hrvata katolika iz Sarajeva i napada na njih dat nam je povod da obavimo razgovor s Uzoritim kardinalom koji je našao vremena da nam odgovori na ključna aktualna pitanja.
 


2010_11_10_kardinal_vinko_puljic
-Kakvo je trenutno stanje u svezi pokušaja Vaše deložacije iz
rezidencije koja pripada Katoličkoj Crkvi još od 1895. godine?
 
Kardinal: Sva politička i društvena javnost je upoznata s činjenicama, kao i sudskom presudom. Veoma je veliki broj građana izrazilo čuđenje i negativno reagiranje prema ovoj odluci. Zahvaljujem svim građanima koji su izrazili svoju podršku obrane prava na privatnu imovinu Crkve. Posebno hvala medijimskim djelatnicima koji su ukazali na nepravdu koja se čini katoličkoj Crkvi. Sada čekamo razvoj situacije, da razum pobijedi i da se nađe jedno rješenje, koje država i te kako može riješiti, da se zakon ne povrijedi, a da se ispuni dodjela stana Smajoviću.

- Ako se deložacija nastavi, kako ćete se postaviti prema deložiteljima?
 
Kardinal: Ja sam jasno rekao kako sam spreman stati i braniti Crkvenu imovinu. Izjavio sam da samo preko mene mrtva mogu  ući u ovaj Ordinarijat. Kod toga i ostajem. Moja je dužnost čuvati i braniti Crkvenu imovinu. Ničije ne otimamo, ali svoje imamo pravo braniti.

-Koliko ima katolika u Sarajevu i pod Vašom jurisdikcijom i koji su

problemi vezani s pastvom te kakav je njihov položaj na dominantno
bošnjačkom teritoriju?
 
Kardinal: Kako još nema popisa stanovništva, često se brojkama manipulira. Tako naše brojke koje imamo nisu precizne, ali otpirilike ukazuju na globalno stanje. Prije rata je u Vrhbosanskoj nadbiskupiji živjelo oko 520.000 katolika. Sada ih je oko 200.000. Pitam se da li su se ikada zabrinuli odgovorni gdje su mi ostali vjenrici. U cijeloj BiH je bilo oko 820.000 katolika a asada ih je oko 450.000 katolika. U samom Sarajevu prije rata je živjelo oko 30.000 katolika koji su redovno komunicirali s Crkvom, a još je toliko bilo onih koji su skriveno živjeli. Sada ih prema statistici našoj jedva ima oko 12-15.000 katolika.
Svi oni se kunu ta su za suživot, ali kada koji katolik traži posao, ili neke administrativne stvari, odmah ej jasno gdje živi i da nema jednaka perava. Niti naši predstavnici u vlasti nisu podupirali opstanak i sotvarenje prava. Međunarodni predstavnici nisu zainteresirani o tome govoriti niti pokazati interes.

- Zašto svijet šuti nad etnocidom, kulturocidom i etničkim čišćenjem

Hrvata iz BiH u miru te kršenjem temeljnih ljudskih prava?


Kardinal: Nije razumljivo, ukoliko se ne uočava u cijeloj Europi jedan negativan stav prems vemu što je Katoličko. Hrvati su krivi jer su katolici. Oni koji misle da će riješiti BiH samo s dva naroda, jer računaju s brojnima i jačima, njima odgovara ovakav stav prema Hrvatima nad kojima vrši etnocid, kulturocid i etničko čišćenje . Još je čudnije da su tu klimu dugo godina nametali kao kompleks i R. Hrvatskoj, koja se bojala jasniji stav zauzeti prema nama. I dana je u Hrvatskoj javnosti prejak animozite prema Hrvatima  u BiH.

- Po pitanju Ustavnih promjena, koje Vi rješenje zagovarate kao
najbolji okvir institucionalne zaštite bh Hrvata i usput, smatrate li
da je ostala Hrvatska Republika Herceg-Bosna kako se ova teška
institucionalna kršenja ljudskih ipak ne bi događala?


 
Kardinal: nije mi jasno na koji način zaštiti naša jednaka prava.  Bila je Herceg-Bosna, pa ne znam zašto je Hrvatska toliko inzistirala da mora odmurijeti. Vidimo kako se sadašnji politički predstavnici Hrvata odnose prema Hrvatima izvan većinskog dijela, a isto tako se vidi kako se partneri u vlasti odnose prerma nama koji s njima živimo.

- Što biste poručili hrvatskim političarima?
 
Kardinal: nisam pozvan dijeliti lekcije političarima, ako budu voljni razgovarati, uvijek sam otvoren za susrete i razgovore. Vjerujem da bi se kroz razgovore mnoge predrasude razbile. Njihova je dužnost vratiti narodu samopuzdanje i otvoriti perspektivu ostanka i opstanka na svojoj grudi.

- Što biste poručili hrvatskome narodu u BiH kao visoki vjerski

katolički autoritet?


Kardinal: u svakoj svojoj propovijedi šaljem poruku nade i ohrabrenja. Pozivam da budemo vjerodostojniji katolici. Ne dati se obeshrabriti, nego glavu gore i puni pouzdanja u Boga hrabrije se zauzimati za ostanak i opstanak i jednaka prava u ovoj zemlji koja je i naša Domovina.

Razgovarao Leo Pločkinić

http://croportal.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=684:ekskluzivno-kardinal-vinko-pulji-nad-hrvatima-se-vri-etnocid-kulturocid-i-etniko-ienje&catid=39:bih&Itemid=324

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI