REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

VOJISLAV STANIMIROVIĆ: 'Rat u Vukovaru nisu počeli Srbi'

2010_11_08_stanimirovic


Vojislav Stanimirović

 
Datum objave:
07.11.2010 11:26
Autor: tportal.hr/Politika.rs

Nakon povijesnog posjeta srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Vukovaru predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović dao je veliki intervju beogradskom dnevnom listu Politika i iznio svoje viđenje situacije u kojoj se nalaze hrvatski Srbi, a posebno je istaknuo kako će protokoli koji su predani hrvatskim vlastima promijeniti opću sliku o karakteru masakra na Ovčari Stanimirović kaže da hrvatska strana stalno potencira da su iz bolnice na Ovčaru odvedeni hrvatski ranjenici, bolesnici i bolničko osoblje. S druge strane, prema srpskim informacijama, u bolnici su bile oružane snage koje su se preobukle u bolesnike. 'I sada ovi protokoli koji su predati mogu rasvijetliti što je tu istina, koliko je bilo stvarnih bolesnika, a koliko vojnika. Jer, oni koji nisu u tim protokolima, zapravo su preobučeni vojnici', mišljenja je Stanimirović.

Ratni zločin u Vukovaru je počinjen, kaže on, i to što se Tadić ispričao i zatražio oproštaj je civilizacijski čin, a za Srbe u Hrvatskoj svojevrsno olakšanje, jer je i on kao predsjednik Srbije primio teret te odgovornosti na sebe.

S druge strane, dodao je, Josipović je prvi put javno rekao da su ubijani i srpski civili i da je u sklanjanju posmrtnih ostataka pomagala i sudjelovala država. 'Njih dvojica s premijerkom Jadrankom Kosor primili su i delegaciju Srba čiji su najmiliji ubijeni prije početka ratnih operacija na tom području. To je vrlo važno kada se razgovara o tome kako je počeo rat u Vukovaru, jer je dosada uvijek govoreno da su Srbi počeli taj rat, što ne stoji', tvrdi predsjednik SDSS-a.

Stanimirović se u razgovoru za Politiku osvrnuo i na razdoblje mirne reintegracije kada se susretao s predsjednikom Franjom Tuđmanom te je s njima podijelio svoje dojmove.
U to vrijeme Stanimirović je bio predsjednik Prijelaznog izvršnog vijeća Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema.

Kaže da se nekoliko puta susretao s Tuđmanom. 'Prvi put sam doletio u Zagreb helikopterom UN-a, jer su sve ulice bile blokirane zbog mjera sigurnosti. Jacques Klain, tadašnji upravitelj prijelazne uprave, zahtijevao je da Tuđmana oslovim s predsjedniče i istrpim njegovu besjedu od 15 minuta u kojoj je govorio kako je Hrvatska nekada bila do Zemuna i slične stvari. Ali najteže je bilo na kraju reintegracije, kada je Tuđman trijumfalno došao u Vukovar 'vlakom mira', čiji su vagoni bili puni ljudi raznih profila. I ja sam morao govoriti na tom neprijatnom skupu', prisjetio se Stanimirović.

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI