REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

Zašto biste neizostavno trebali biti nazočni tribini HKV-a pod nazivom „Nove agresije na hrvatski jezik"


 
Podzemni, prizemni, znanstveno neargumentirani, pritajeni i javni napadi na hrvatski jezik počeli su prije deset godina, a u zadnjih nekoliko godina poprimili su zastrašujuće oblike. Oni dolaze iznutra i izvana. U samoj Hrvatskoj na djelu su prepoznatljive tendencije u crvenožutom tisku, ali i u komercijalnim elektronskim medijima (u rukama stranaca) da se hrvatski jezik što više "prilagodi" ostalim južnoslavenskim jezicima, a smisao te težnje je u kolonijalnom razmišljanju, političkoj (doista opasnoj) namjeri, ali ima i financijsku pozadinu. Za sada nitko od tih poslenika ne osporava ustavnu odredbu o hrvatskome jeziku u službenoj uporabi, ali ju u praksi omalovažava, što nije čudno jer se radi o apologetima jugoslavenstva pa time i nepostojećega srpskohrvatskog jezika.

U Europi i svijetu hrvatski jezik još nema status kakav bi trebao imati s obzirom na svoju neupitnu posebnost. Katedre na mnogim sveučilištima ne priznaju zasebnost hrvatskoga jezika, a i među mnogim stranim slavistima još lutaju magle jugoslavjanstva. No ima i onih slavista i kroatista koji su su se iskreno spustili u dubinu povijesnoga razvitka hrvatskoga jezika i potpuno razumjeli jedinstvenost "hrvatskoga slučaja" te postali pobornicima jedine istine o hrvatskome jeziku i njegovu standardnom, književnom obliku.

O svemu rečenom i još koječemu (najnovijoj aferi u svezi s pamfletom o jeziku) bit će riječi na tribini Hrvatskoga kulturnog vijeća u ponedjeljak, 8. studenoga u 19 sati, u dvorani "Hrvatskoga slova", Hrvatske bratske zajednice b. b., (kod Nacionalne sveučilišne knjižnice - prilazi se sa strane istoka). Naravno da ćemo tekstove govornika na tribini objaviti na internetskim stranicama HKV-a.
Nastupit će dr. sc. Nataša Bašić, gospođa Jasmina Nikić, doc. dr. sc Mario Grčević i nižepotpisani, a bit će pročitani tekstovi dr. Sande Ham koju su obveze spriječile da dođe iz Osijeka u Zagreb, te briljantnoga ruskog slavista i kroatista Bagdasarova iz Moskve, koji je nedavno bio u Hrvatskoj i primio Ininu nagradu za promicanje hrvatske kulture.

Hrvoje Hitrec

 

 

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI