REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

Prešućivani veliki svećenik uznik, patnik, publicist, književnik...


Svakako radi se o Don Anti Bakoviću kada se govori o velikom hrvatskom svećeniku, uzniku, patniku, publicistu, književniku. Vjerojatno se u Katoličkoj Crkvi u Hrvata kroz cijelu povijest nije pojavio neki sličan svećenik don Anti Bakoviću. Iako znamo da naša hrvatska kulturna baština počiva na hrvatskim katoličkim svećenicima od najranijih dana, od Bartola Kašića, Marka Marulića, Ruđera Boškovića i desetine drugih poznatih zaslužnih imena, svojim životnim putem i svekolikom djelatnošću don Anto Baković obzirom na vrijeme u kojemu je živio i živi, je poseban svećenik s kojim se ne može usporediti niti jedan drugi u povijesti Katoličke Crkve Hrvata. On je naš suvremenik jugokomunističkih progona u kojima je don Anto Baković robovao pod najtežim uvjetima i mučenjima između života i smrti. Uspio se održati u svome svećeničkome pozivu, hrvatskom domoljublju i rodoljublju "pod batinama do oltara".
Bio je među prvima koji su se pridružili kao najpovjerljiviji pomagači Franji Tuđmanu, obnovitelju suverene države Hrvatske, iako na polovičnome dijelu srednjovjekovne Kraljevine Hrvatske. Don Anto Baković nije žalio ni truda ni rizika po vlastiti život u tome ratnom vremenu. On je činio sve da dođe do izmirenja svih onih koji su branili hrvatski narod i onih koji su ga progonili i uništavali na sve načine. Don Anto Baković je nastojao prijateljevati i sa svojim najvećim progoniteljima da im se ovdje imena ne spominju. On je živi svetac koji trpi i prašta onima koji su ga proganjali svim sredstvima fizičkoga mučenja i psihičkih podvala. I kroz to cijelo vrijeme ovaj neumorni hrvatski rodoljub i domoljub bio je neumoran u svojim svetačkim djelima služenja Kristovu Evanđelju u svome hrvatskome narodu. Kroz tolika djela don Anto Baković je uspio oživjeti za sva vremena Drinske Mučenice, kao "dječak s Drine", koje će prije ili kasnije upravo Bakovićevim zaslugama svjedočenja postati svete u Katoličkoj Crkvi. A da i ne spominjemo one davne "Bijele Anđele" kojima je pronašana slava cijelom Europom a i svijetom i to u ona vremena kada se nastojalo zatirati sve što je hrvatsko i katoličko. Bili su to janjevački "Bijeli Anđeli! Ili podizanje jednog od najpoznatijih svetišta, u Maglaju, velikom hrvatskom čudotvornom svecu Leopoldu Bogdanu Mandiću. Najveće književno djelo u Hrvata je svakako "Hrvatski martirologij XX stoljeća" don Ante Bakovića koji zaslužuje svekolika priznanja i odličja Crkve i Države Hrvata.
 
Mate Ćavar
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript


TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI