REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

ZAHTJEV TUŽITELJSTVA Gotovini 27, Markaču 23, Čermaku 17!2010_08_03_markac_gotovina_cermak.jpg Haški sud objavio je u utorak pročišćenu verziju završnog podneska tužiteljstva u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač' u kojem se od sudskog vijeća traži da se trojicu generala proglasi krivima za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje i kazni zatvorskom kaznom u rasponu od 17 do 27 godina zatvora.'Tužiteljstvo predlaže da vijeće osudi Antu Gotovinu na 27 godina zatvora, Mladena Markača na 23 godine i Ivana Čermaka na 17 godina zatvora', navodi se u podnesku koji je pod oznakom tajnosti izvorno podnesen 16. srpnja.'Optuženi su počinili teška djela protiv srpskog stanovništva krajine na diskriminatornoj osnovi uz posljedice velikih razmjera.

Njihovi su zločini bili opsežni i trajali su, počinjeni su nasilni zločini uključujući ubojstva, srpska je imovina sustavno pljačkana i neselektivno razarana, više od 90 tisuća Srba prisilno je raseljeno s jasnom namjerom da se ne vrate i u tom smislu su poduzeti koraci i pri tome je međunarodna zajednica opetovano dovođena u zabludu.'

'Svaki je optuženi igrao aktivnu i značajnu ulogu u progonu srpskog stanovništva', navode tužitelji, koji smatraju da su dokazali da su trojica optuženih generala dijelila zajednički zločinački cilj i pridonijela njegovoj realizaciji.


Generali Ante Gotovina i Mladen Markač sudjelovali su u tome od začetaka, sudjelujući u planiranju i topničkim napadima na civile, a svoje su podređene koristili u počinjenju zločina tijekom i nakon Oluje.

General Ivan Čermak, iako se pridružio udruženom zločinačkom pothvatu nakon početka topničkih napada, odigrao je po tužiteljstvu središnju ulogu u olakšavanju činjenja kaznenih djela i ostvarenju zajedničkog cilja tog pothvata.

I Jure Radić vođa 'zločinačkog pothvata'

Tužitelji smatraju i da su dokazali da su sva trojica optuženih propustila osigurati poštivanje zakona i običaja ratovanja.

'Oni su u toj dužnosti zakazali i izdavali su zapovijedi koje su predstavljale kaznena djela, a u nekim su slučajevima prikrivali zločinačko ponašanje kojeg su nedvojbeno bili svjesni.'

'Sva trojica optuženih dobrovoljno su sudjelovala u zločinima koji su im stavljeni na teret, pri čemu su Gotovina i Markač pokazali entuzijazam u provedbi udruženog zločinačkog pothvata', navodi tužiteljstvo.

U podnesku se detaljno opisuje kako tužiteljstvo vidi ulogu drugih članova tzv. udruženog zločinačkog pothvata. Nakon predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška, tužiteljstvo na treće mjesto smješta tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka, a na četvrto tadašnjeg ministra obnove Juru Radića. Iako je u dodatku optužnice iz 2007. među nove članove udruženog zločinačkog pothvata bio uvršten i obavještajac Markica Rebić, njegovu ulogu tužiteljstvo u završnom podnesku ne spominje.
 

Datum objave:


03.08.2010 15:21

Autor: tportal.hr/hina

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI