REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

Premijera dokumentarnog filma “Draga Gospa Ilačka” 2010_06_27_premijera_filma_draga_gospa_ilacka.jpg 
ILAČA - U organizaciji Vukovarsko-srijemske županije, Župe svetog Jakova apostola u Ilači i Udruge dr. Ante Starčević Tovarnik, u petak, 25. lipnja u Hrvatskom domu u Ilači upriličena je premijera dokumentarnog filma “Draga Gospa Ilačka” redatelja Branka Ištvančića. Scenaristi su Nevenka Nekić i Branko Ištvančić, producent Antun Ivanković, snimatelji Tomo Sabljić i Vitomir Turbić, a skladatelj Pere Ištvančić. Film “Draga Gospa Ilačka” je rađen u produkciji Udruge dr. Ante Starčević Tovarnik, a izvršnu produkciju potpisuje Artizana Zagreb. Dokumentarni četrdesetminutni film “Draga Gospa Ilačka” proglašen je najboljim na 1. filmskom festivalu hrvatskih vjerskih filmova održanom početkom lipnja ove godine u marijanskom svetištu na Trsatu. Redatelju Ištvančiću je pripala glavna nagrada trsatskog Filmskog festivala – statua Ivana Pavla II. Filmu je pripala i nagrada za najbolju glazbu autora Pere Ištvančića. Kako je napisala jedna od scenarista filma prof. Nekić “film ‘Draga Gospa Ilačka’ sažima metafiziku i mistiku sakralnoga i čovjekov ovozemaljski hod u traganju za smislom života. Tema hodočašća Gospi Ilačkoj otkriva povijest srijemskoga prostora, pojavu svete vode po Blaženoj Djevici Mariji i povezuje ovo svetište s Lurdom. Snimljen na autentičnim mjestima zabilježio je izjave svjedoka, dokumentarnu građu i ambijentalne vrijednosti ovoga hrvatskoga prostora. Glazba se zasniva na originalnim tradicijskim instrumentima i melodici.”

Inače, Ilača je jedno od četiri najveća slavonska marijanska prošteništa,smješteno na putu od Vinkovaca prema Tovarniku. Samo sedam godina nakon lurdskih ukazanja u Ilači se pojavio čudan izvor vode koji je uz ostale čudne događaje, pobudio zanimanje mnoštva vjernika i hodočasnika, napose bolesnih koji su tražili ozdravljenja i, kako govori predaja, doista ozdravljali, a ozdavljaju i danas.

Prije premijerne izvedbe filma govorili su predsjednik Udruge dr. Ante Starčević Tovarnik i producent filma “Draga Gospa Ilačka” Antun Ivanković, načelnik Općine Tovarnik Jakob Asić i domaći župnik i upravitelj Gospina svetišta u Ilači Krešimir Aračić.
2010_06_27_premijera_filma_draga_gospa_ilacka_2.jpg Predsjednik Udruge i producent filma Ivanković je na samom početku svoga govora u ime Udruge uputio zahvalu đakovačko-osječkom nadbiskupu Marinu Srakiću, pomoćnom biskupu Đuri Hraniću, župniku Aračiću i njegovoj župnoj zajednici, vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću, načelniku Asiću, mnogim tvrtkama i pojedincima koji su pomogli snimanje filma. A sve je počelo prije nešto više od godine dana kada je Ivanković na dar dobio film o svetištu Gospe od Loreta koji je pogledao i odlučio snimiti film o Gospi Ilačkoj. Trebalo je samo dvije minute dogovora s redateljem da se snimi dokumentarni film. Snimanje je započelo na Veliku Gospu 2009. godine. “Uložili smo sve svoje snage da pripremimo sav materijal koji će nam biti neophodan za stvaranje filma. Tako smo prikupljali stare snimke o događanjima u svetištu, slike i pisane dokumente koji datiraju od samog ukazanja Gospe 1865. godine”, prisjetio se Ivanković. Unatoč poteškoćama glede financiranja od strane Općinskoga vijeća, nije bilo predaje nego se marljivo nastavilo raditi na filmu. Zamoljena napisati scenarij Nevenka Nekić, prof. je pristala “i ovom prigodom joj od srca zahvaljujem”, rekao je producent i nastavio: “Kako smo se približavali samom kraju, desetak dana prije završetka snimanja, dogodile su mi se čudne stvari. Otkrio sam sliku vlč. Pave Matijevića kod obitelji Marka Serafinija i knjigu zapisnika župe Tovarnik iz 1863. godine koju smo pronašli kod župnika Antuna Devića u Jarmini.” Osvrnuvši se na nedavno osvojenu nagradu za najbolji film na 1. festivalu hrvatskih vjerskih filmova”, Ivanković je rekao kako su najveća nagrada i priznanje za film “Draga Gospa Ilačka” dobiveni i od strane Đakovačko-osječke nadbiskupije u čije ime je njemu i redatelju čestitao pomoćni biskup Hranić tijekom radnog sastanka u četvrtak, 24. lipnja u Nadbiskupskom ordinarijatu. Tom prigodom biskup je izrazio potporu i za sljedeći filmski projekt o kojemu je Ivanković rekao: “Naime, snimit ćemo dokumentarni film u koprodukciji s HRT-om o našem najvećem nadbiskupijskom Marijanskom svetištu ‘Gospa Aljmaška’.” Na kraju je Ivanković uputio još jednu zahvalu: “Zahvaljujem dragom Bogu što nam je dao snage i mudrosti da ustrajemo do kraja kao i našoj Gospi koja je cijelo vrijeme bdjela nad nama i pokazivala nam put kojim trebamo ići i što činiti. I dalje se utječemo Njezinu zagovoru.”
Načelnik Asić je rekao kako je uz neke poteškoće uistinu Gospa Ilačka pratila i producenta i scenariste i redatelja filma. “Nadam se da će upornošću Udruge dr. Ante Starčević Tovarnik na čijem je čelu Antun Ivanković ovaj film najvjerojatnije biti preveden i na engleski i njemački jezik. Uvjeren sam da će tada film biti gledan u cijelom svijetu. Ilača koja je dosad poznata po lubenicama i Vodici, sad će biti poznata i po ovom filmu što će svima nama biti na čast”, zaključio je načelnik.
Domaći župnik je govoreći o filmu istaknuo producentov trud, strpljivost i nagradu te isto to poručio i svim gledateljima koji su bili na premijeri te da u životu trebaju širiti istinu, ljubav i sve lijepe stvari.Na premijeri su u prepunom Hrvatskom domu, među ostalima bili i dekan Vukovarskoga dekanata Pavo Kolarević, župnik u Šidu Nikica Bošnjaković sa svojim župljanima, gradonačelnik Iloka Miroslav Janić i predstavnik Ogranka Matice hrvatske Vinkovci Hrvoje Janković. Premijeru filma su svojim nastupima uveličali ženska i muška pjevačka skupina pri KUD-u “Matija Gubec” Ilača.

Tekst i foto: Snježana Kraljević  

 

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI