REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

Hebrang: Gdje god se zagrabi u hrvatsku zemlju, izviru kosti


O prijedlogu zakona
Klubovi predlažu da datum obilježavanja žrtava bude Dan Europe, 9. svibnja. Riječ je o nevino ubijenima nakon tog datuma 1945. – kazao je Hebrang.http://www.vecernji.hr/
16. 06. 2010.
Anita Malenica
 
 
O prijedlogu zakona

Klubovi predlažu da datum obilježavanja žrtava bude Dan Europe, 9. svibnja. Riječ je o nevino ubijenima nakon tog datuma 1945. – kazao je Hebrang.
 
- Gdje god se zagrabi u hrvatsku zemlju, izviru kosti. Hrvatska je jedina postkomunistička zemlja koja ni nakon 65 godina nije odala dužnu počast žrtvama - rekao je Andrija Hebrang predstavljajući pred Odborom za veterane prijedlog zakona o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugoga svjetskog rata čiji su predlagatelji klubova HDZ-a i HSS-a. Naveo je da je u Hrvatskoj 980, a u okolnim zemljama 1500 grobišta koja bi valjalo obilježiti.
 
- Ured koji bi se time bavio trebao bi osam milijuna kuna godišnje - kazao je Hebrang dodavši da im nije cilj suditi ni utvrđivati počinitelje zločina, nego samo dostojno obilježiti grobišta nevinih žrtava. Dodao je da je politički civilizacijski i ljudski nedopustivo da ta grobišta nisu označena. Nakon dviju odgoda odbor se na istu temu danas sastao treći put, no oporbeni članovi ni danas se nisu pojavili na sjednici pa je kvorum osiguran tako da se telefonom pozvalo Ivu Andrića (HDZ), koji je u Sarajevu.
 
- Odbor je prihvatio predloženi prijedlog zakona, a o njemu će Sabor raspravljati u četvrtak. Prijedlog klubova na tragu rezolucije kojom je Europski parlament osudio komunističke režime i preporučio da se oda priznanje svim žrtvama tog sustava - poručio je Hebrang dodavši kako traže da se utvrde i adekvatno obilježe sve lokacije na kojima su pokopane žrtve komunističkih zločina nakon završetka Drugoga svjetskog rata kao i grobovi pripadnika hrvatske emigracije koje je likvidirala jugoslavenska tajna policija. Pritom je podsjetio da je Sabor 1991. donio zakon kojim je osnovana Komisija za utvrđivanje žrtava poraća, no ta je komisija ukinuta 2002., za SDP-ove vlasti.
 
Spomenuti klubovi predlažu da datum obilježavanja žrtava bude Dan Europe, 9. svibnja. Riječ je o nevino ubijenima nakon tog datuma 1945. – kazao je Hebrang dodavši da tumačenje Stjepana Mesića da nije riječ o nevinim žrtvama "jer je među njima bilo puno krivih" tako pada u vodu jer su ti ljudi ubijani bez suđenja. Dodao je da je svaki razoružani vojnik nakon toga datuma postao civilom. Hebrang se požalio da se SDP već godinu dana nije očitovao o predloženom zakonu, što je Davor Huška (HDZ) zaključio da je "jasno zašto SDP ruši kvorum jer je ta stranka sljednica partije i na neki način indirektno odgovorna za sve što se događalo nakon Drugoga svjetskog rata".

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI