REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

Tko je 'pogriješio' u 'Bosni'?


 
Gledajući danas  'Nu2' Aleksandra Stankovića koja je trebala biti 'posvećena' gospodarstveniku Nadanu Vidoševiću i izlazu Hrvatske iz recesije, čovjek se mora upitati zašto je uvodnu riječ dobio 'Dalmatinac' Milorad Bibić, sportsko-politički novinar 'konspirativnog' nadimka Mosor?
Doduše, po majci bi i mogao koristiti ime naše lijepe planine-'omiške stine' ali po ocu bi mu možda bolje pristajao nadimak….Baljak!?


Jedini razlog zbog kojeg ga je Aca Stanković pozvao u svoju emisiju bio je taj da Milorad-Mosor, jednako Ivi Josipoviću pred parlamentom u Sarajevu, popljuje hrvatsku-čitaj Tuđmanovu-krivu politiku prema 'Bosni' što je Milorad bez krzmanja i obavio!

Nu, vratimo se Josipovićevoj sarajevskoj žalopojki u kojoj je eksplicite optužio hrvatsku politiku devedesetih u 'Bosni' koja je po njemu, među ostalim, indirektno odgovorna i za ratni i poratni egzodus više od 400.000 Hrvata iz susjedne 'konfederacije'. Ali, pri tome od te cifre treba odbiti barem polovicu, 200.000 Hrvata, koji su živjeli na području današnje dayton-ske tvorevine, takozvane Republike Srpske, koji se ne vraćaju niti će se ikad vratiti pod krutu četničku čizmu Mosorovog imenjaka Milorada Dodika.
I još nešto treba napomenuti:

Agresija na 'Bosnu' započela je u studenom 1991. kad su četnici sravnili sa zemljom hrvatsko selo Ravno ali 'to nije bio naš rat'(Izetbegović) tako da unitarni Bošnjaci i danas obilježavaju srpski napad na Sarajevo (travanj 1992.g.) kao početak agresije! 
Međutim, da je kojim slučajem hrvatska vojska u operaciji Južni potez(8.-12. listopada 1995.g.) zaposjela Banja Luku, e, onda bi 'hrvatska politika devedesetih' bila sasvim u redu, 'josipovićevski' poštena i pravedna jer bi se tada svi autohtoni Hrvati vratili na pradjedovska ognjišta!                                                                                                                                
Evo kako je to bilo u listopadu 1995.g.:
Američki izaslanik za Balkan Richard Holbrook(poznat po tajnovitom gentleman-agreement-u s Radovanom!) na sastancima s hrvatskim državnim vrhom zalagao se za zauzimanje svih srpskih gradova u zapadnoj i jugozapadnoj Bosni. Naime, 14. rujna 1995., mjesec dana prije početka operacije Južni potez, u Zagrebu je održan sastanak Franje Tuđmana i Richarda Holbrooka na kojem se govorilo o situaciji na ratištu i američkim pogledima na cjelokupnu situaciju. Tuđman je morao odlučiti: da li nastaviti ofenzivu i ako nastavi, dokud ići?

Prije svega, nije mu bio potpuno jasan američki stav po tom pitanju. Na sastanku je Hoolbroke rekao Tuđmanu da ofenziva hrvatskih snaga u BiH ima veliku vrijednost za pregovore.
«Bit će lakše za stolom zadržati ono što je dobiveno na bojnom polju», tvrdio je Holbrook.
Kako Holbrook priznaje u svojoj knjizi('Kraj rata', izdana 1998.g.), uvjeravao je Tuđmana da uzme Sanski Most, Prijedor i Bosanski Novi, a na kraju je i otvoreno rekao: «Gospodine predsjedniče, tražim vas da odete što dalje možete, ali ne uzimajte Banja Luku.»                                                                                                                
Napuštajući sobu za sastanke, Holbrook je rekao pokojnom ministru obrane Gojku Šušku:

«Gojko, želim biti apsolutno jasan. Ništa od onog što smo danas rekli ne smije biti shvaćeno kao da želimo da obustavite daljnju ofenzivu, osim Banja Luke. Važna je brzina. Ne možemo to reći javno, ali molim Vas, uzmite Sanski Most, Prijedor i Bosanski Novi. Učinite to brzo, prije nego što se Srbi pregrupiraju!»                                                                                                                
Bilo je to američko zeleno svjetlo hrvatskoj ofenzivi prema Banja Luci.                                                                                                                           
Ne treba biti previše pametan pa iz slijedećeg zaključiti tko je krivac za današnje stanje u 'Bosni' ali ta krivnja ni u kom slučaju ne može opravdati notorne neistine predsjednika Josipovića javno izgovorene pred BiH-Parlamentom. Takvom svojom izjavom Josipović poput Mesića 1997.g. itekako pomaže haaškom sudu donijeti odluku protiv hrvatskih generala optuženih za zločinački poduhvat kako onih HVO, ali jednako tako i onih HV-a; po tome između Mesića i Josipovića nema nikakve razlike, i jedan i drugi su pre(o)dani amicus-i haaške curia-e…poput Save Štrpca!
Zbog sagledavanja prave istine nije na odmet navesti i slijedeće….

'Novi list'-Rijeka je 18. listopada 2008. prenio izjavu/priznanje bivšeg američkog veleposlanika u RH danu sarajevskom 'Oslobođenju'/'Dnevnom Avazu'. Dakle, nakon punih 13 godina pokajao se i Peter Galbraith zbog pogrješne američke politike u 'Bosni', te otvoreno kaže:
«Amerika je trebala dopustiti Hrvatima da 1995. godine poraze bosanske Srbe i zauzmu Banja Luku. Ondašnje vodstvo bosanskih Srba bilo je genocidno i fašistoidno i možda bi bilo bolje, zbog stabilnosti regije, da smo dopustili da Srbi budu potpuno poraženi, umjesto što smo se odlučili na kompromis. Da je Banja Luka uzeta, imali bismo na koridoru u Posavini najmanje 300, 400 tisuća srpskih izbjeglica i vrlo tešku situaciju. To bi, zajedno s već postojećim izbjeglicama iz Krajine, dovelo do humanitarne katastrofe.»                                                                                                              
A evo što taj isti gospodin kaže za NY-Times u lipnju 2009.g., oštro replicirajući svom 'nasljedniku':
«Ne nagrađujte genocid», i nastavlja:                                                                                                            
«William Montgomery piše kako je proveo petnaest godina promovirajući politiku čiji je cilj bio očuvati teritorijalni integritet BiH, a za koju je tek sada shvatio da je bila potpuno pogrješna. Entitet bosanskih Srba postoji na području koje danas zauzimaju zato što su njihovi ratni vođe izvršili genocid nad bošnjačkom i hrvatskom populacijom s tog teritorija. I dok bi nacionalna samoodređenje moglo biti pravedno i voditi većoj stabilnosti, vjerujem da međunarodna zajednica ima puno veći interes u tome da ne nagradi genocid i druge strašne zločine!»

Eto, i moćna Amerika priznaje svoju povijesnu grješku a 'naš' mazohistički predsjednik(?) tu grješku, jednako svom uzoru Mesiću, pripisuje 'hrvatskoj politici devedesetih' i, jasno, predsjedniku Tuđmanu; sramota u najmanju ruku!
Uostalom, svoju moralnu vertikalu Josipović je pokazao jedinstvenom opstrukcijom prisustvovanja pogrebu poljskog Predsjednika a mogao je barem poslati svoju izaslanicu-savjetnicu za društvena pitanja, Zrinku Mojzeš-Vrabac!                                                                   
Dodatak:                                                                                                                                                    
U prilog američkoj povezanosti s vojnim akcijama hrvatskih snaga u BiH ide i izjava umirovljenog brigadira Hrvatske vojske Ante Kotromanovića u Večernjem listu od 31. listopada 2003.g.: «Sjećam se priprema za posljednju operaciju Hrvatske vojske i HVO-a Južni potez, kojom smo došli nadomak Banja Luci. Sastanak su vodili ministar Šušak i general Gotovina s nama, zapovjednicima postrojbi. U jednom trenutku zazvonio je zaštićeni telefon, a nakon poduljeg razgovora na engleskom jeziku Šušak nam je rekao da imamo dopuštenje SAD-a da planiramo i napadnemo položaje srpske vojske, i na taj način stavimo pod kontrolu Banja Luku.»                                                                                       
Kotromanović još dodaje kako su američki zrakoplovi raketirali položaje srpske vojske oko Banja Luke u pripremi hrvatskog napada, a Holbrook je pred Miloševićem nazvao Gotovinu da na trenutak uskrati struju Banja Luci nakon što su hrvatske postrojbe zauzele hidroelektrane Bočac 1 i 2. Time je američka strana poručila Miloševiću kako je vojska bosanskih Srba potpuno poražena i bez izlaza.

Kotromanović dalje tvrdi:                                                                                                «Uloga SAD-a u tim zbivanjima znatno je veća nego u Oluji. Bilo je niz primjera suradnje američke i hrvatske vojske u to vrijeme. Od stalne obavještajne baze u Sinju, preko koje su davale precizne koordinate svom zrakoplovstvu, do čestih obilazaka američkog vojnog izaslanika za Hrvatsku u prisutnosti časnika američkih specijalnih postrojbi po našim dostignutim položajima. Samo kod mene, na Dinari, bili su nekoliko puta.»

Vojnom akcijom hrvatskih snaga kojom je zapovijedao general Gotovina srpske su postrojbe uništene i protjerane s područja Mrkonjić Grada, Podrašničkog polja i hidroelektrane Bočac, a grad Banja Luka stavljena je pod topničku vatru hrvatskih snaga.
Ali hrvatska je 'agresija' naglo prekinuta pod prijetnjom bombardiranja Zagreba jer su pragmatični Ameri izračunali: bolje neka bude protjeranih 200.000 Hrvata nego katastrofalnih 300-400 tisuća Srba, zar ne!?
 
Damir Kalafatic, Samobor
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI