REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

Predstavljena knjiga "Hrvatski nacionalni simboli"

 

 

Knjiga je predstavljena u Hrvatskom institutu za povijest, 14.travnja u 12:00 
Dr. sc. Robert Skenderović
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript  
Hrvatski institut za povijest
Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje
 
 
2010_04_15_hrvatski_nacionalni_simboli.jpg Knjiga Hrvatski nacionalni simboli dr. Marija Jareba bavi se važnom temom – simboličkom komunikacijom. Kao što znamo, ljudi međusobno komuniciraju na različite načine. Najčešće govorimo o verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji. Simbolička komunikacija također je jedna od razina međusobnog komuniciranja:  vrlo važna i rekao bih – svakodnevna! Stoga je izbor dr. Jareba koji se odlučio obraditi upravo ovu temu bio u potpunosti pogođen i potreban.
         Hrvatski nacionalni simboli imaju svoju povijest baš kao i oblikovanje hrvatskog nacionalnog identiteta. Štoviše, nacionalni simboli imaju važnu ulogu u nacionalnoj identifikaciji. Stoga je zanimljivo i znakovito da u hrvatskoj historiografiji dosad nismo imali  ovako temeljito napisano djelo o povijesti hrvatskog nacionalnog znakovlja.
Zapravo je začuđujuće kako na brojna pitanja nismo imali jasne odgovore. Primjerice, povjesničari su imali i neke svoje teorije zašto su za hrvatsku trobojnicu izabrane baš crvena, bijela i plava boja, ali nitko nije nudio povijesne izvore na temelju kojih bi se to moglo potvrditi. Tako se pojava hrvatske trobojnice nije mogla kvalitetno prikazati ni na temeljnoj razini potrebnoj za udžbenike povijesti.
Rekao bih da to govori i o hrvatskoj historiografiji, ali i o problemima autoidentifikacije same hrvatske nacije koja je tijekom 19. i 20. stoljeća (da ne govorim i o ranijim razdobljima) prolazila kroz teška povijesna iskušenja borbe za vlastitu opstojnost. Simbolički ta se borba očitovala u tome čiji se barjak vijao na Marjanu, na Markovom trgu u Zagrebu ili na Guvernerovoj palači u Rijeci.
Dr Jareb je u knjizi koju danas predstavljamo proširio naše znanje o brojnim pitanjima, pa tako i o pitanju uporabe hrvatske trobojnice od revolucionarnih godina 1848./49. sve do današnjih dana. U knjizi se govori i o brojnim drugim simbolima koji su danas prisutni, a o čijoj se simbolici i povijesti  dosad malo znalo – kao što su primjerice hrvatski pleter ili Zvonimirova kruna. Spoznaje koje knjiga donosi o ovim temama doista su zanimljive i siguran sam da će privući pažnju šire čitalačke publike, ali i promijeniti stavove dosadašnje znanstvene javnosti. Brojne su, naime, manipulacije prisutne u javnosti, kao primjerice teza o prvome polju hrvatskog grba koje se stalno upotrebljavaju za senzacionalističke i dnevnopolitičke potrebe, a ponekad i za potrebe ocrnjivanja Hrvata i hrvatske države na međunarodnom polju. Siguran sam da će nakon ove knjige takve manipulacije biti u najmanju ruku raskrinkane i da će se stoga i njihov utjecaj smanjiti.
          Opseg knjige, broj ilustracija i bogate bilješke pokazuju da je dr Jareb problematici hrvatskih nacionalnih simbola pristupio ozbiljno i temeljito. Vrijednost ove knjige leži u činjenici da se autor u njoj referirao na sva važna dosadašnja historiografska djela vezana uz ovu problematiku, kritički ih preispitao i analizirao. Pored toga u brojnim je pitanjima napravio važan iskorak iznošenjem mnogih novih, dosad nepoznatih činjenica utemeljenih na bogatoj arhivskoj građi. Takvim pristupom autor je osigurao nedvojbenu znanstvenu vrijednost svoga rada i podigao naše znanje o problematici hrvatskih nacionalnih simbola na novu razinu.
         Ozbiljan znanstveni pristup utjecao je i na stil pisanja ove knjige. Dr Jareb svoje tvrdnje uvijek potkrjepljuje bogatim, iscrpnim bilješkama koje sadrže citate brojnih objavljenih knjiga i radova, ali i signature različitih arhivskih fondova. Takav stil pisanja može se učiniti teškim za čitanje široj čitateljskoj publici, ali je vrlo važan za znanstvenu verifikaciju autorovih teza. Međutim, u knjizi su bilješke stavljene na kraju svakog poglavlja što olakšava čitanje, pa se literatura i arhivska građa prepuštaju onima koji žele znati više. Sam glavni tekst knjige pisan je lagano i privlačno za najširi krug čitatelja. Autor u njemu piše na zanimljiv način, onako kako i očekujemo od povijesnih knjiga, jer povijest u konačnici jest zanimljiva i uzbudljiva. Pojedine anegdote i svjedočenja sudionika važnih događaja, ali i spremnost autora da se polemično uhvati u koštac s nekim tendencioznim povjesničarskim tumačenjima daju knjizi ritam koji čitatelja navodi da je pročita u jednom dahu.
         Na kraju čitanja knjige Hrvatski nacionalni simboli može se zaključiti da bez poznavanja povijesti nacionalnih simbola ne možemo u potpunosti shvatiti ni političke prilike u kojima su nastajali, razvijali se i mijenjali. Upravo na tome tragu autor je vješto vezivao razvoj i promjene hrvatskih nacionalnih simbola uz važne političke događaje koji su obilježili hrvatsku povijest od 16. stoljeća sve do današnjih dana. Stoga slobodno mogu reći da ova knjiga dr. Marija Jareba ujedno predstavlja i pregled novije hrvatske povijesti.
Važnost nacionalnih simbola može se vidjeti svuda oko nas. Nacionalni nas simboli pozdravljaju na ulici, sa pročelja zgrada, na uniformama vojnika i policajaca, na grbovima gradova i županija, ali i na sportskim terenima. Nakon čitanja knjige Hrvatski nacionalni simboli dr. Marija Jareba svaki će čitatelj drugačije gledati na te simbole. Zbog onih koji su pod tim simbolima žrtvovali i svoj život za slobodnu i demokratsku Hrvatsku trebali bi ih u najmanju ruku poštovati.

 

 

 2010_04_15_hrvatski_nacionalni_simboli_2.jpg

 

 

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI