REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

Priopćenje za javnost udruge "More je kopno"u povodu Odluke Ustavnog suda Republike Slovenije o suglasnosti Sporazuma o arbitraži između Vlada Republike Hrvatske i Slovenije s Ustavom Republike Slovenije.


more_je_kopno.gif Sporazum o arbitraži između Vlada Republike Hrvatske (RH) i Republike Slovenije (RS) Građanska inicijativa MORE JE KOPNO smatra štetnim, protuustavnim (u hrvatskom slučaju) i opasnim za dobrosusjedske odnose između RH i RS. No za razliku od slovenskih instucija Hrvatski Sabor i Vlada RH od samog su početka pokazali  namjeru izigravanja i zaobilaženja vlastitih građana, a Predsjednik Republike (svaki na svoj način i Stjepan Mesić i Ivo Josipović) je pokazao kapitulantsku politiku prešutnim prihvaćanjem ili nedosljednim protivljenjem.

U svemu se dogodio ponižavajući odnos prema hrvatskim državljanima i hrvatskom narodu. Svaka od tih institucija posjeduje ustavne i zakonske instrumente, kao i u slučaju RS, da sporazum dođe pred Ustavni sud RH te pred hrvatske birače na konačnu odluku. Nažalost, niti jedna od tih institucija ne izvršava Ustavom i zakonima određenu dužnost da štiti suverenitet i teritorijalnu cjelovitost RH, koja je neposredno ugrožene sporazumom koji je protivan i međunarodnom pravu.

Građanska inicijativa MORE JE KOPNO podnijela je Ustavnom sudu Republike Hrvatske prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o ratifikaciji sporazuma o arbitraži između RH i RS dana 4. siječnja 2010. godine. Jedina institucija koja bi još mogla zaštititi ustavnost, zakonitost i dostojanstvo naše države je Ustavni sud RH. No nažalost, Ustavni sud RH do sada ni na koji način nije informirao hrvatsku javnost o tome kada će raspravljati o našem prijedlogu za ocjenu suglasnosti spornog sporazuma s Ustavom RH i hoće li odluka biti donijeta pravovremeno. Nesumnjivo je da postoji veliki interes javnosti za to pitanje.

Za ilustraciju tog interesa dovoljna je informacija da je Građanska inicijativa MORE JE KOPNO, u gotovo nemogućim uvjetima, i u iznimno kratkom roku za pripremu i provedbu prikupljanja potpisa za referendum, prikupila 203.636 potpisa hrvatskih državljana. Samo rigidni i besmisleni Zakon o referendumu spriječio je građane da se samoorganizirano izbore na pravo na izravnu demokraciju.

Građanska inicijativa MORE JE KOPNO upozorava da je upitna legitimnost i legalnost ovako važne odluke Hrvatskog sabora i Vlade RH a osobito ako se o tom pitanju ne očituje pravovremeno Ustavni sud RH. Zbog poznatih okolnosti ratifikacije Sporazuma usred provedbe ustavom zajamčenog prava građana da pokušaju prikupiti zakonom propisani postotak birača,  Građanska inicijativa sumnja u dobronamjernost postupaka hrvatskih vlasti. U slučaju gubitka hrvatskog mora sadašnja vlast mora računati s preuzimanjem odgovornosti za takav scenarij.

U Zagrebu 25. ožujka 2010.

Predsjednik organizacijskog odbora
Mate Knezović, dipl. iur.    Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI