REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

Prijedlog za Nagradu grada ZagrebaUdruga Hrvatska Baščina
10 000 Zagreb, Nova cesta 117
 091 4593 578
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
u ime predlagatelja
                                                    
       
 Odbor Gradske skupštine za javna priznanja
Gradska skupština Grada Zagreba
Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5
10 000 Zagreb
Republika Hrvatska
 
 
Predmet:
              Prijedlog  navedenih udruga i javnih djelatnika za dodjelu
              Nagrade Grada Zagreba
     - kandidat Udruga Žene u Domovinskom ratu
 
 
Za područje:
 
Humanitarni rad, mirotvorstvo, djelovanje u Domovinskom ratu
 
 
Obrazloženje prijedloga:


 
PODACI O KANDIDATU
 
Udrugu Žene u Domovinskom ratu čine članice koje su uoči agresije na Hrvatsku 1991.g. započele prve mirovne inicijative. Djeluju u gradu Zagrebu.
Danas okupljene u udruzi prikupljaju i u tiskanom obliku izdaju vrijedna svjedočanstva žena o povijesnom vremenu stvaranja RH.
Prikupljena svjedočanstva žena grada Zagreba povijesno dokumentiraju o raspoloženju građana grada Zagreba uoči ratne prijetnje.
Članice udruge sprječavaju zaborav o pozitivnom djelovanju građana Zagreba, upoznaju javnost i ostavljaju zapisana svjedočanstva budućim generacijama.
Osim grada Zagreba članice prikupljaju svjedočanstva s cijelog područja RH. Do danas su izdale u knjiškom obliku zapise žena : Zagreba, Osijeka, Zadra, Škabrnje, Siska, Petrinje.
Kompilaciju svjedočanstava prevele su na engleski i španjolski jezik.
 
 
Mirotvorstvo, djelovanje u Domovinskom ratu i humanitarni rad
 
Žene članice udruge  inicirale su  prvu mirovnu  inicijativu u gradu Zagrebu. Prvi poziv za mirno rješenje nastalih problema na prostorima tadašnje Jugoslavije upućen je Generalštabu JNA s Trga Josipa bana Jelačića. 17 i 18 siječnja 1991g. Žene su pozvale građane grada da sudjeluju u potpisivanju Apela kojim traže od JNA da njihove sinove ne  šalju u rat. Taj Apel potpisalo je 64.000 građana grada Zagreba i jasno iskazalo svoje protivljenje ratnom rješavanju nastalih problema.
Bio je to najglasniji poziv Miru na prostorima tadašnje Jugoslavije. Prvi je to iskaz u kojem su žene bez straha iskazale suprostavljanje JNA mirotvornom inicijativom.
Nakon svog iskazanog mirotvornog stava u  gradu Zagrebu žene odlaze u  sve međunarodne centre političke moći i upozoravajući na mogućnost agresije na Hrvatsku od strane moćne JNA.
Kada rat započinje žene organiziraju humanitarnu potporu prognanima, djeci poginulih i to rade za cijelo vrijeme agresije.
 
 DJELOVANJE KANDIDATA S OSOBITIM ZNAČENJEM ZA GRAD ZAGREB
 

Grad Zagreb je glavni grad RH. Značajno je da su žene iz Zagreba prve započele mirotvorno djelovanje. Svojim istupom suprostavljanja moćnoj JNA žene su iskazale izuzetnu hrabrost. Žene nisu pozvale na oružje nego na gradnju Mira. Pozivom građanima grada Zagreba  da se pridruže potpori traženja mirnog rješenja,  pokazale su spremnost svih na suprostavljanje ratnoj opciji.
U samo dva dana Apel JNA-i  na Trgu Josipa bana Jelačića potpisalo je 64000 građana, što predstavlja jedinstvenu podršku miru građana jednog grada.
 Na tu činjenicu Zagreb treba biti ponosan.
Dio navedenih aktivnosti zapisan je u knjizi «Snaga ljubavi: činiti dobro», žene Zagreba.
Sva svjedočanstva trebaju biti potpora čuvanju mira.
Knjigu stavljamo kao prilog zapisanog  djelovanja žena kao potporu obrazloženju kandidiranja za dodjelu nagrade.
 
 
Vjerujemo da ćete razmotriti i sa zadovoljstvom prihvatiti naš prijedlog da se udruzi Žene u Domovinskom ratu,  za osobite zasluge u humanitarnom radu, te doprinosu u Domovinskom ratu, dodjeli Nagrada Grada Zagreba.
 
 
S poštovanjem.
  

Zagreb 22. siječanj  2010.g.

 
 Za sve predlagatelje podnosi i  ovjerava Udruga Hrvatska baščina,
Jasenka Polić-Biliško, predsjednica Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
 


Udruge i pojedinci predlagatelji navedene kandidature :
1.) Damir Borovčak, dipl.ing., samostalni publicist i analitičar 

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI