REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

Paro: Hrvatska dala Karadžiću dokumente koje je pronašla


ZAGREB/DEN HAAG, 15. veljače 2010.  - Hrvatski veleposlanik u Nizozemskoj Joško Paro izjavio je u ponedjeljak pred Haaškim sudom (ICTY) da je Hrvatska dostavila bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću dio dokumenata koje je uz posredovanje ICTY-ja tražio Karadžić i dodao da je Hrvatska spremna ispuniti ostale Karadžićeve zahtjeve ako preciznije opiše tražene dokumente.

 

"Dali smo ono što smo pronašli, ostalima nismo ušli u trag. Spremni smo osigurati više dokumenata pod uvjetom da ih imamo i da zahtjev bude konkretniji", rekao je Paro na posebnom sudskom ročištu o Karadžićevim zahtjevima da mu Hrvatska i još šest zemalja dostave dokumente za potrebe njegove obrane.

Bivši predsjednik Republike Srpske u svom je pisanom zahtjevu naveo da od Zagreba traži dokumente o naoružavanju Bošnjaka preko zračne luke u Tuzli, o transportu oružja iz Irana preko Zagreba, o korištenju međunarodnih organizacija za krijumčarenje oružja u BiH, o pokolju civila na sarajevskoj tržnici Merkalama i transkripte prisluškivanja bivših čelnika bosanskih Srba.

Hrvatska je Karadžiću, optuženom za genocid i ratne zločine tijekom rata u BiH, dostavila 15 dokumenata, ali Paro nije precizirao na što se oni odnose. Od Karadžića je zatražio da precizira koje još dokumente traži, a od raspravnog vijeća razumno vrijeme da se provede potraga.

Karadžić, koji se pred sudom brani sam, zahvalio je službenom Zagrebu na dobroj volji, ali ne i na ostvarenim rezultatima.

Istaknuo je da je Hrvatska jedna od najvažnijih zemalja koja je "pod pritiskom SAD-a ili želje da pomogne muslimanima" bila nezaobilazna u transportu oružja i streljiva u BiH.

Predstavnici Njemačke, Francuske i Irana, koji su se također izjasnili o Karadžićevim zahtjevima, istaknuli su da dokumenti koje traži nisu relevantni za predmet, da ne postoje ili bi njihovo objavljivanje ugrozilo njihovu nacionalnu sigurnost.

Argumenti Italije i Nizozemske bit će saslušani naknadno, dok predstavnici BiH iz "tehničkih razloga" nisu bili na ročištu zbog čega je sudsko vijeće izrazilo razočaranje.

Karadžić je i nakon iznesenih argumenata ustrajao da mu se dostave traženi dokumenti ili u suprotnom traži odbacivanje optužnice protiv njega.

On drži da su dokumenti nužni jer rasvjetljavaju ratne prilike u BiH, dokazuju da su članice UN-a kršile embargo na izvoz oružja i da su se neke zemlje svrstale na neku od ratujućih strana te nisu bile neutralne, pa se to ne može očekivati niti od svjedoka iz tih zemalja u nastavku suđenja.

Predsjedavajući raspravnog vijeća, sudac O-Gon Kwon najavio je da će vijeće razmotriti iznesene argumente i odluku donijeti naknadno.

Suđenje Karadžiću počelo je 26. listopada prošle godine, a nastavlja se 1. ožujka.

(Hina)

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI