REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

MORE JE KOPNO PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


S tim uvezi, na konferenciji je, kao negativno, apostrofirano ponašanje HTV-a, te svih glavnih nacionalnih pisanih dnevnika (Slobodna Dalmacija, Jutarnji list, Vjesnik, Večernji list) koji, kao nacionalni mediji, od početka akcije – 15.11., pa do kraja akcije 29.11.2009., o akciji građanske inicijative „MORE JE KOPNO“ (peticija za referendum o Sporazumu sa Slovenijom), nisu objavili ništa što bi podsjetilo da ti mediji, kroz svoju djelatnosti izvještavanja javnosti ostvaruju slobodan protok ideja i mišljenja u našem društvu.


GRAĐANSKA INICIJATIVA
„ M O R E  J E  K O P N O “
e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript                                             Split, 10.prosinca 2009.
 
 
 
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST  
POVODOM MEĐUNARODNOG DANA LJUDSKIH PRAVA
GRAĐANSKE INICIJATIVE „MORE JE KOPNO“
 
 
more_je_kopno.gif Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava dana 10. prosinca, u spomen na taj dan 1945. godine, kada je Generalna skupština OUN donijela Opću deklaraciju o ljudskim pravima, kao zamišljeni temelj novog i boljeg svijeta u kojem se poštuje ljudska osoba, građanska inicijativa „MORE JE KOPNO“ održala je danas u Splitu performance i održala konferenciju za novinare, o čemu se ovim priopćenjem prenosi slijedeći sažetak.
Aktivisti g.i. „More je kopno“ postavili su plakate s geslom „Ne okrećite leđa demokraciji – ne okrećite leđa ljudskim pravima“, te su nakon toga s flasterom zalijepljenim ustima dočekali novinare. Dijeljen je i letak „Smokvin list“ – dnevni list za prikrivanje stida i privida demokracije.
 
Ivana Kramarić, aktivistica g.i. „MORE JE KOPNO“, jedina je komunicirala s novinarima, te je istaknula na konferenciji da je Općom deklaracijom UN o ljudskim pravima (u čl. 19.), jednako kao i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (u čl. 10.), zajamčeno pravo na slobodu mišljenja i izražavanja.
Istaknula je da je to pravo temeljno za svako slobodno društvo. Ono predstavlja ne samo pravo osobe da se, pojedinačno i u kolektivu, izrazi o svim pitanjima u društvu, već podrazumijeva i pravo da se to mišljenje iznese u javnost. S druge strane to je i pravo kolektiva na slobodnu cirkulaciju ideja i mišljenja, što pred državu, pojedince,  grupe i medije stavlja odgovornu zadaću da osiguraju slobodan protok vijesti o svim relevantnim događajima.
 
 ‘Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja’ (citat: Opća deklaracija UN o ljudskim pravima (čl. 19.)
„Svatko ima pravo na slobodu izražavanja. To pravo obuhvaća slobodu mišljenja i slobodu primanja i širenja informacija i ideja…“ (citat: Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda ( čl. 10.)
 
Ovo pravo znači da svatko mora imati pravo da misli što želi. Ono uključuje i pravo da se to mišljenje iznese, privatno i javno. Ovo pravo uključuje i pravo osobe da svoje ideje može podijeliti s drugim ljudima u svojoj kao i bilo kojoj drugoj zemlji.
 
Rečeno je da ovo pravo čini jedan od bitnih temelja slobodnog i demokratskog društva, kako ga zamišlja Deklaracija. Ovo pravo spada u temeljna građanska i politička prava, koja oblikuju istinski slobodno društvo i čini osnov koncepta prava na političku participaciju, na slobodni društveni subjektivitet pojedinca i grupe, koji mogu biti slobodni samo ako imaju pravo slobode mišljenja i izražavanja te prenošenja mišljenja, što je pak moguće jedino u takvom društvenom poredku koji ne samo proklamira već i ostvaruje ta prava i slobode.
 
S tim uvezi, na konferenciji je, kao negativno, apostrofirano ponašanje HTV-a, te svih glavnih nacionalnih pisanih dnevnika (Slobodna Dalmacija, Jutarnji list, Vjesnik, Večernji list) koji, kao nacionalni mediji, od početka akcije – 15.11., pa do kraja akcije 29.11.2009., o akciji građanske inicijative „MORE JE KOPNO“ (peticija za referendum o Sporazumu sa Slovenijom), nisu objavili ništa što bi podsjetilo da ti mediji, kroz svoju djelatnosti izvještavanja javnosti ostvaruju slobodan protok ideja i mišljenja u našem društvu. Iznesena je ocjena da iz tog razloga spomenuti mediji, prema aktualnoj uredničkoj politici, definitivno nisu dio slike otvorenog, odgovornog, pluralnog i demokratskog društva!
 
Rečeno je da je takva zavjera šutnje spomenutih medija poprimila jasan karakter diskriminacije i povrjede osnovnih građanskih sloboda i prava iz gore citiranih članaka temeljnih međunarodnih povelja o ljudskim pravima.
 
Kako je istaknuto, takvim ponašanjem nekih medija nisu samo bili diskriminirani nositelji jedne relevantne društvene aktivnosti, već i svi oni koji su svojim potpisima podržavali ciljeve ove akcije, (56.600 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te 200.000 ukupno u državi), a nadasve su diskriminirani oni do kojih nije ni došla relevantna vijest  tko to radi i što to u hrvatskom društvu radi, te s kojim ciljem, pa su ti ljudi ostali u mraku neznanja i ne mogu se ni pozitivno, ni negativno odrediti prema akciji g.i. „MORE JE KOPNO“, jer je netko odlučio umjesto njih što će biti vijest, a što ne.
 
 
Kao posebno licemjeran apostrofiran je postupak informativnog uredništva HTV-a, koji je predstavnike g.i. „MORE JE KOPNO“ pozvao u studio tek 30.11. – dan nakon što je akcija po slovu Zakona o referendumu bila okončana, a do tada niti jednu vijest, osim „filaža“ od 30 sekunda na dan početka akcije - 15.11.09., HTV nije objavio u središnjem informativnom programu, iako je u pitanju bilo događanje od nacionalnog značenja, koje se ticalo međunarodnih odnosa, državne granice, unutarnje politike pa i približavanja EU! Možda baš zato!
 
 
Predstavnici inicijative „More je kopno“ zahvalili su se na konferenciji svim „malim medijima“ koji su potpuno slobodno i profesionalno pratili javni rad g.i. MORE JE KOPNO, nepristrano i objektivno prenoseći vijesti o ovom događanju.
 
Tom prilikom posebno su istaknute slijedeće medijske kuće koje su objektivno i profesionalno bile otvorene akciji „More je kopno“,a to su : Radio Split, Radio Kaštela, TV Jadran, Radio Brač, Hit radio Sinj, STV, Radio Dalmacija, HKR, Radio Marija, TV Dalmacija, Radio Salona, OTV, Radio Mir Međugorje. Ti mediji su prosudili da je javni rad g.i. „MORE JE KOPNO“ imao značaj relevantnog društvenog događaja i vijesti koju građani trebaju doznati. S tim u vezi postavljeno je pitanje kako je bilo moguće da akcija MORE JE KOPNO svim tim medijima bude svakodnevna vijest, a HTV-u, te svim pisanim dnevnim listovima ne, osim ako je netko odlučio da to ne smije biti vijest?
 
S konferencije je zaključno poručeno javnosti da se g.i. MORE JE KOPNO , kao akcija slobodnih građana neće pomiriti s prodajom granica, i ne će stati sa svojim zalaganjem za slobodnu i dostojanstvenu Hrvatsku, posebno radi sveukupne potpore koju građani dali ovoj inicijativi!
 
 
„MORE JE KOPNO“ o ovoj materiji podnijeti će posebno i detaljno argumentirano izvješće domaćim i međunarodnim institucijama za ljudska prava: Human rights watchu, Amnesty internationalu i Odboru Europskog parlamenta za ljudska prava. 
 
Konferencija je simbolički održana na Pjaci, na istom mjestu gdje je, pred točno 20 godina, 10. prosinca 1989. godine, po prvi put u Splitu javno obilježen Međunarodni dan ljudskih prava, kada je na Pjaci prikupljana peticija za slobodne izbore. Među pripadnicima građanske inicijative „MORE JE KOPNO“ bili su i aktivni sudionici tog događaja od prije 20 godina.
 
 
                                                                      županijski koordinator „MORE JE KOPNO“
                                                                          za Splitsko-dalmatinsku županiju
                                                                                      Krešimir Jelovac

 

 

 

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI