REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

2008.11.28. - Štednja na braniteljima

Štednja na braniteljima - Za počasnu Mesićevu i Vladinu bojnu 17 mil. kn


Autor Vanja Moskaljov


http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3199028/index.do;jsessionid=D23639444BDCE7114693F882810578A1.1
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić predlaže smanjenje troškova tako da se za braniteljske sprovode ne angažiraju djelatni vojnici, nego da ih se ispraća samo vijencima, ali jednako mjerilo nema kad je u pitanju njegov ured.
U sustavu Oružanih snaga, naime, postoji Počasno-zaštitna bojna, koja godišnje košta gotovo 20 milijuna kuna, a zapovijedi dobiva od predsjednika Republike Hrvatske, načelnika Glavnog stožera i ministra obrane.

Iako obavlja zadaće za Vladu i MORH, velik dio odnosi se na predsjednika RH, među ostalim na zaštitu te na osiguranje predsjednika i štićenih objekata.
PZB se sastoji od pet satnija i zapovjednikove skupine, a iako se štedjeti ne bi trebalo na osiguranju, uštede bi trebale biti moguće u Počasnoj satniji.
Njezini pripadnici sudjeluju na protokolarnim događanjima, u koje među ostalim ide i doček te ispraćaj predsjednika RH, premijera i ministra obrane kada idu ili se vraćaju s putovanja. Je li baš potrebno da se ta satnija angažira svaki put kad neki od te trojice dužnosnika putuje nekamo?
Počasno-zaštitnu bojnu danas čini oko 450 osoba, a lani je na nju potrošeno sedamnaest milijuna kuna.
Kapljica u moru
Troškovi sudjelovanja vojnika na sprovodima branitelja, ali i djelatnih te umirovljenih vojnih osoba, u 2007. godini iznosili su nešto više od milijun kuna, a pokrilo ih je Ministarstvo obrane.
Tih milijun kuna je samo kapljica u moru od oko 120 milijardi kuna, koliko bi trebao iznositi državni proračun sljedeće godine.
Veći je problem što u Glavnom stožeru očekuju da bi za koju godinu, ako godišnje bude više sprovoda, teško mogli pokriti sve takve obveze bez angažiranja i po nekoliko stotina vojnika na dan.
Sam predsjednik, a danas i priopćenje iz njegova ureda, dodatno su zakomplicirali stvar jer su počeli tumačiti kako je njegova izjava o uštedama na braniteljskim sprovodima zapravo bila inicijativa za raspravu o tome tko sve danas ima status branitelja i na temelju kojih kriterija ga je dobio te koja prava dolaze s takvim statusom.
To obrazloženje komentira se kao pokušaj skretanja problema na drugu temu, nakon što se shvatilo da to što je Mesić rekao nema opravdanog financijskog razloga (ušteda od milijun kuna ne znači gotovo ništa u okviru proračuna), a i izazvalo je izrazito oštre reakcije branitelja i njihovih udruga.
Čin dobio od Tuđmana
U priopćenju iz Ureda predsjednika također se navodi da je Stjepan Mesić tijekom Domovinskog rata, obavljajući različite političke dužnosti, obilazio prve linije bojišta, a da mu nikada nije palo na pamet za sebe tražiti status branitelja.
Točno je da predsjednik Mesić nema taj status, ali ima čin pričuvnog general bojnika, koji mu je još 1992. godine dodijelio njegov prethodnik Franjo Tuđman, što bi značilo da bi imao pravo na svečani pokop s vojnim počastima čak i da nije izabran za predsjednika.

 

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI