2008.06.05. - Video snimka razgovora Zagorca i Perkovića

....Nakon što je u medijima prošle godine otkriven tajni sastanak umirovljenog generala Vladimira Zagorca i Saše Perkovića, savjetnika predsjednika Stjepana Mesića, portal Javno ekskluzivno objavljuje videosnimku tog tajnog sastanka, na kojem je Zagorcu nuđeno svojevrsno pokajništvo u zamjenu za dokumente koji bi inkriminirali pokojnog predsjednika, bivše premijere, ministre i vojne dužnosnike....

Srijeda, 04 Lipanj 2008
 

Na videu je jasno vidljivo kako je Perkovića k Zagorcu poslao Mesić, te da mu je nuđen razgovor s Bajićem u zamjenu za status svjedoka.

Nakon što je u medijima prošle godine otkriven tajni sastanak umirovljenog generala Vladimira Zagorca i Saše Perkovića, savjetnika predsjednika Stjepana Mesića, portal Javno ekskluzivno objavljuje videosnimku tog tajnog sastanka, na kojem je Zagorcu nuđeno svojevrsno pokajništvo u zamjenu za dokumente koji bi inkriminirali pokojnog predsjednika, bivše premijere, ministre i vojne dužnosnike.
Perković sebe nazvao profijem
Naime, 25. svibnja 2007. godine Perković i Zagorec sastali su se na zahtjev Mesićevog savjetnika u bečkom hotelu SAS Radisson, kako bi umirovljeni general pomogao u kaznenom progonu pojedinih sudionika privatizacijskih procesa tijekom devedesetih, ali i u konačnom otkrivanju tajnih računa za nabavku oružja s kojih je novac netragom nestajao. Tako se tijekom razgovora o dokumentima na videu, koji objavljujemo, spominju imena Franje Gregurića, Borislava Škegre, Ljube Ćesića Rojsa, Franje Tuđmana, generala Ivana Čermaka, Hrvoja Petrača, Franje Lukovića, ali i Ivića Pašalića za kojeg je Perković, citiramo, kazao: E to bih posebno zamolio ako nije problem.
Sastanak, koji je prvo demantiran da bi se na kraju u medijima objavili dijelovi transkripta s njega, ne baca pozitivno svjetlo na Ured predsjednika, a nedvojbeno je pokazao i nesposobnost Mesićevog savjetnika za nacionalnu sigurnost, koji nije ni slutio da sve snima austrijska tajna služba. Međutim, takvo mišljenje o sebi nema i sam Perković koji je sam sebe tijekom razgovora nazvao riječju- profi (op.a. profesionalac).
Iz video priloga sasvim je jasno vidljivo kako je Perković, u Mesićevo ime, nudio svojevrsnu razmjenu Zagorcu. Perković je od umirovljenog generala tražio dokumente kao znak dobre volje, a zauzvrat bi mu Mesić, na neki način koji u razgovoru nije konkretno utvrđen - pri čemu je spominjan i status svjedoka eksperta - pomogao u sudskom procesu koji se u Hrvatskoj vodi protiv njega.
Razgovor s Bajićem ili Pajićem
- S tim postupkom (op.a. davanjem dokumenata) vi si možete puno pomoći, mi vam možemo puno pomoći u cijeloj priči oko vas - kazao je Perković Zagorcu.
Na Zagorčevo pitanje kako bi mu pomogli, Perković mu je ponudio razgovor s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, ili njegovim zamjenikom Lazom Pajićem, ali samo ako mu Zagorec dade dokumente s kojima bi Mesićev zamjenik, kao znak dobre volje, mogao otići u Državno odvjetništvo.
- Da, kod Bajića bih išao na razgovor - odgovorio mu je Zagorec na to.
Zanimljivo, tijekom razgovora Perković je naglašavao kako je svjestan da Zagorec nije jedini, ali ni glavni u cijeloj priči oko pronevjera i privatizacije, no kako zasigurno zna sve, ili ima dokumente za većinu toga. Pa je tako Zagorec, u kontekstu davanja informacija, odnosno pokazivanja dobre volje Perkoviću, spomenuo Ljubu Ćesića Rojsa i njegovu tvrtku Monitor.
Perković: Petrač se topi, krim milje preuzima Klica
- Monitor je kupio jaču mehanizaciju nego što ima Strabag ili Porr i ne znam tko još. Najskuplju, najnoviju, vrijednu 200 milijuna njemačkih maraka. A Zagrebačka banka je sve kreditirala. Ja ugovarao posao s Lukovićem, ali kad je došlo do realizacije mene su maknuli, a Rojs je potpisao ugovor. Pazi, Rojs, koji je nepismen čovjek- ispričao je Zagorec.
Perković mu je na to odgovorio kako to smatra 'iskrenim znakom dobre volje' te da je to 'zalog za budućnost'.
Tijekom dvosatnog razgovora dotakli su se i Hrvoja Petrača, te njegove povezanosti s otmicom Zagorčeva sina. Zagorca je zanimalo je li Petrač još uvijek jak u Hrvatskoj.
- Koliko vam je jak Petrač u krim miljeu?- pitao je umirovljeni general.
 
- Moja procjena je da se to malo topi, da on više nije capo, tu su sad neki drugi likovi- odgovorio je Perković.
Zagorec mu je na to odvratio pitanjem na koga misli, a Perković odgovorio: Imate Klicu (op.a. Vinko Žuljević).
Spominjući hrvatski krim milje Zagorec je ponovio kako se prijeti njemu i njegovoj obitelji, na što je Mesićev savjetnik rekao da to sve prijavi.
Zagorec: Grupa oko Zefe sprema moje ubojstvo
- Imate vi sve podatke o tome, imate i imena. To je grupa koja se skuplja oko Zefe (op.a. Josip Antić). Kako su mi rekli isti ljudi koji su mi i dali imena tih ljudi, trebalo je napraviti shemu da jedan od njih izađe iz zatvora na vikend i da me u ta tri dana riješi i onda se vrati u zatvor. Mene ili nekog meni bliskog iz obitelji, kao upozorenje - ispričao je.
Perković mu je na to odvratio da to prestane trpjet te da se obrati institucijama, austrijskim i hrvatskim kako bi se to riješilo.
- Još bih najviše vjerovao vašem starom (op.a. Josip Perković) - zaključio je na kraju razgovora Zagorec.
Zagorec: Zubak preuzeo nečiji dug za rakete

Pred kraj razgovora umirovljeni se general dotaknuo i raketa zbog kojih je Zubak tužio državu. - Te rakete su dogovorene i nisu plaćene. 1995. godine stari (op.a. Franjo Tuđman) se predomislio, a Amerikanci su tražili da taj sustav maknemo. Zove me stari i kaže da maknem taj sustav. Kako da ga maknem, jedva sam ga doveo- ispričao je Zagorec. Prema njegovim riječima, od 1995. do 2000. godine su tražili način da se riješe raketa. Zubaka je Zagorec, kaže on, upoznao tek 2001. godine. - Mene je s njim upoznao Miroslav Šeparović, ali ja mislim da je on (op.a. Zubak) samo preuzeo nečiji dug za te rakete. Znam čiji je to dug bio, ali se Hrvatska s tim igra bez veze- kazao je general. Krajem 1999. godine kupac je nađen no nitko se nije usudio potpisati papire jer je Tuđman bio na samrti. Rakete su, prema Zagorčevim riječima, trebale biti prodane turskom dijelu Cipra, da Grci ne saznaju.
 
Pogledajte video
http://www.javno.tv/index.php?id=4102c9ca8c9b
www.javno.hr