2008.05.08. - PROSVJED ZAGREBAČKIH STUDENATA

PROSVJED ZAGREBAČKIH STUDENATA - 'Primorac je kao svaki drugi političar, puno priča, ništa ne ispunjava'
 
http://www.vecernji.hr
ZAVRŠEN PROSVJED ZAGREBAČKIH STUDENATA
 'Primorac je kao svaki drugi političar, puno priča, ništa ne ispunjava'
 Autor Sanela Majdandžić
"Mi nismo na ulici izašli iz zabave ili zato što su to učinili srednjoškolci pa bi baš mogli i mi. Na ulice smo izašli jer za par mjeseci prva generacija "bolonjaca" treba diplomirati, a ne znaju pod kojim uvjetima. Voda nam je do grla. To je razlog zašto smo na ulicama upravo danas", poručio je ispred, prema policiji procjenjenih, tri tisuće studenata hrvatskoj javnosti, čelnim ljudima hrvatskih sveučilišta te resornom ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Nikola, student Filozofskog fakulteta u Zagrebu, jedan od govornika na prosvjedu.
Tako su se i studenti, nezadovoljni načinom i uvjetima provedbe bolonjskog sustava po kojem se domaće visoko obrazovanje usklađuje s onim u Europskoj Uniji, pridružili proljetnom valu prosvjeda koje već su ranije "odradili" zagrebačkim trgovima i ulicama radnici, zatim učenici, te nedavno pirotehničari.
Premda su mnogi sumnjali da će se prosvjed održati, jer je jučerašnja izvanredna sjednica Rektorskog zbora uz sudjelovanje i ministra Dragana Primorca donijela zaključke kojima se izlazi studentskim zahtjevima u susret, masovni prosvjed budućih akademskih građana pokazao je kako oni u obećanja nadležnih institucija ipak - ne vjeruju.
Okupljanje studenata počelo je pred zagrebačkim muzejom Mimara, gdje su stvari izgledale poprilično konfuzne i neorganizirane. Studentima se dugo nije nitko obraćao, a jedini izraz nezadovoljstva bili su transparenti i zviždaljke. Nekolicina pak studenata s razglasom u rukama, sve brojnijim prosvjednicima se kratko obratila podsjećajući kako ne vjeruju Primorčevim obećanjima po kojima se tri godine nagomilani problemi, rješavaju za jedan dan. Nitko se od govornika nije želio prestaviti imenom i prezimenom, samo su javno imenovali fakultete na kojima studiraju.
Bilo je pokušaja politizacije prosvjeda
Nakon prosvjednih govora predstavnika, studenti su se uputili prema zgradi Rektorata zagrebačkog sveučilišta, no kako im se tamo nitko nije obratio, nakon dvadeset minuta odlučili su se prosvjedovati na novoj adresi - ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. U hodu su pojedini studenti prosvjednici dobacivali novinarima kako je bilo pokušaja da se njihova inicijativa ispolitizira, no nitko od njih nije naveo ispred koje stranke ili organizacije. No, potporu im je došao iskazati u ime Nezavisnih sindikata znanosti i obrazovanja, predsjednik Krunoslav Pisk, kao i članovi Sindikata učenika i studenata.
Ispuniti obećanja
Nakon što je prosvjedna kolona duga pola kilometra gotovo prometno paralizirala središte Zagreba, okupljanje i govori su nastavljeni pred resornim Ministarstvom. Nakon što su upoznati da se ministar Primorac ne nalazi u zgradi, student filozofije Nikola, održao je pred prosvjednicima govor.
"Iz svojih klupa tri godine smo čekali da "Bolonja" profunkcionira, a sada kada smo na ulici, svi se problemi rješavaju u roku od dva dana. Mi ne želimo obećanja da će sve biti u redu, želimo da se ta obećanja provedu," poručio je Nikola u ime studenata ministru Draganu Primorcu. Želimo da uvjeti studiranja budu javni, jasni i postojani, a ne da se mijenjaju svakih nekoliko mjeseci, nastavio je.
Mi nemamo ništa crno na bijelo, nikakve akte koji su potpisani, ništa jasno da će obećano biti i provedeno, dok to ne dobijemo nećemo posustati, zaključili su govornici prosvjeda, nakon čega su se studenti razišli.