2006.07.22. - Zločini nad hrvatskim civilima u selu Bojska - Općina Uskoplje


Zlocin se dogodio u selu Bojska,opcina Uskoplje gdje je po popisu iz 1991 godine zivjelo 859 muslimana, te tri hrvatske obitelji: obitelj Okadar, obitelj Zivko i obitelj Franjic, koja je tu zivjela do sukoba sa A RBiH……

 

Dana 28, sijecnja 1993. uz posredovanje pripadnika UN-a, u bazi UNPROFOR-a u Uskoplju tijekom sastanka predstavnika A RBiH I HVO-a (pukovnika Zeljka Siljega I Selme Cikotica) na kojem je dogovoren prekid sukoba, na incijativu zapovijednika domicilne brigade HVO-a “dr. Ante Starecevic”, zatrazeno je da se uz posredovanje UNPROFOR-a obidu sela nastanjena muslimanima u kojima je do rata u BiH bilo nastanjeno i nekoliko hrvatskih obitelji , jer muslimani nisu dopustali predstavnicima Hrvata obilazak njihovih sunarodnjaka koji su tamo zivjeli.

Nakon sto je odobren obilazak sela Bojska, dana 22. veljace 1993. godine, ekipa koju su sacinjavali predstavnici HVO-a, A RBiH I UNPROFOR-a, zajedno sa snimateljima Brigade HVO-a, u selu, u obiteljskoj kuci Okadar, ponasla je izmasakrirane i ubijene Franu Okadara i njegovu kci Finku Okadar.

Na tijelima su im bili vidljivi tragovi fizickog zlostavljanja. Naime, na tijelu Frane Okadara bili su vidljivi ubodi hladnim oruzjem, odsjecen mu je nos i dio uha, a nakon zlostavljanja pripadnici tzv. A RBiH su ga zaklali. Na tijelu njegove kcerke Finke Okadar takodjer su bili vidljivi tragovi teskog fizickog zlostavljanja (ubodi hladnim oruzjem u predjelu ruku, vrata i drugih dijelova tijela). Tijelo Finke Okadar pronadjeno je razodjeveno do pojasa sto ukazuje na cinjenicu da su finku Okadar prije ubojstva silovali pripadnici A RBiH.

U neposrednoj blizini obiteljske kuce Okadar pronadjena su tijela Ilije Okadara i njegove sestre Pavke Okadar, koji su stanovali u zajednickom kucanstvu s Franom i Finkom Okadar, jer su rodbinski vezani ali nisu prikazani na ovom snimku.

Osumljiceni kao neposredni pocinitelj masakra nad obitelji Okadar su pripadnici domicilne muslimanske postrojbe, kojom su zapoviejdali Semin Rustempasic i Hefija Prijic zv. Paraga.
Ovi monstrumi i njihovi podredjeni i nadredjeni jos su na slobodi i niko od spomenutih nije odgovarao za zlocine pocinjene nad hrvatskim civilima sve do danas. To samo potvrdjuje cinjenicu da su muslimanske ili ako hocete Bosnjacke vlasti podrzavali takve monstrume i zlocince u svojim redovima a i dan danas ih podrzavaju i nagradjuju za zlocine koje su pocinili.
Za zlocine nad Hrvatima u BiH nije se interesiralo ni tuziteljstvo haaskog suda jer kako kazu nemaju dovoljno vremena na raspolaganju(?????).
 
 Ivica Grgic
22. srpnja 2006
 
 VIDEO